Sondaj: 14 540 de lei este salariul care i-ar determina pe moldoveni să nu plece peste hotare

26,5% dintre cetățenii Republicii Moldova ar pleca pentru totdeauna în străinătate, dacă ar avea această posibilitate. Sunt datele unui sondaj de opinie realizat de CBS Research, IDIS Viitorul și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (IPRI). Autorii studiului spun că tendințele migraționiste în Republica Moldova sunt în creștere, iar pentru a rămâne acasă, cei mai mulți dintre respondenți au menționat că ar avea nevoie de un salariu între 10 și 15 de mii de lei, notează IPN.

Întrebați dacă ar avea șansa să plece din Republica Moldova, 38,9% dintre respondenți au anunțat că nu ar pleca, 31,9% ar pleca numai pentru o perioadă, iar 26,5% spun ar pleca pentru totdeauna.

„Acum numărul celor care vor să plece peste hotare este în creștere, nu semnificativ, dar vedem o tendință de creștere. Acest fenomen ne face să presupunem că în acest an vom avea o migrație între 33-37 de mii de cetățeni. Anul trecut estimările noastre au fost 35-40 de mii, au plecat 37 de mii de cetățeni. Anul acesta estimările noastre sunt mai rezervate, considerăm că fenomenul migrației va fi unul mare, însă mai scăzut față de anul 2020”, a spus expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit experților, salariile majorate ar fi unul dintre factorii care ar stopa fenomenul migraționist din Republica Moldova. Cei mai mulți dintre respondenți consideră că un salariu de 10-15 mii de lei, i-ar determina să rămână și să muncească acasă.

36,6 % dintre respondenți – 10-15 mii de lei
23,6 % dintre respondenți – 15-20 de mii de lei
22,4% dintre respondenți – 5-10 mii de lei

„În acest an, avem un salariu mediu de 14 540 de lei sau cu 1100 de lei mai mult față de anul trecut – sumă pe care dacă ar primi-o în Republica Moldova, cetățenii nu ar pleca din țară. Diferența dintre ceea ce vor oamenii și salariul net pe economie este de două ori mai mult. Cu cât salariile cresc, cu atât așteptările oamenilor cresc. Oricât ar fi majorate salariile, așteptările cetățenilor sunt de două ori mai mari, acest raport explica rata mare de migrație”, a spus expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-15 decembrie, pe un eșantion de 1055 de persoane. Marja de eroare este de plus/minus 2,8%.

Fenomenul migraționsit în creștere din Republica Moldova este confirmat și de studiul „Generații și Gen”, realizat de UNFPA Moldova. Potrivit datelor studiului, peste 15% din populația țării intenționează să se mute în următorii trei ani într-o altă țară. Partea alarmantă a raportului realizat de UNFPA Moldova este că grupele de vârstă 15-19 ani și 20-24 de ani proporția populației care intenționează să emigreze în următorii trei ani este în jurul valorii de o treime, iar la următoarele două categorii de vârstă (25-29 și 30-34 de ani) – în jurul valorii de un sfert.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.