Soluționarea problemei râului Nistru, văzută de candidații PPDA, PNL și PSRM la alegerile locale

Soluționarea problemei râului Nistru, care constă în riscul capitalei de a rămâne fără apă potabilă din cauza intenției Ucrainei de a construi șase hidrocentrale pe fluviu este în vizorul candidaților la primăria Chișinău. În timp ce Alexandra Can și Andrei Năstase consideră că municipalitatea nu trebuie să stea deoparte în soluționarea acestei probleme, Ion Ceban consideră că aceasta este una statală și nu poate fi rezolvată la nivel de municipiu, transmite IPN.

Candidata Partidului Național Liberal, Alexandra Can, a declarat în cadrul dezbaterii de la postul de televiziune TV8 că pe acest subiect Primăria Chișinău nu poate să nu se implice. Ea spune că în ceea ce ține de problema râului Nistru va consulta opinia specialiștilor din domeniu, dacă va ajunge în funcția de primar. „Vom sensibiliza opinia publică, presa. Vom întreprinde toate măsurile posibile pentru a nu admite o catastrofă ecologică în ceea ce ține de alimentarea cu apă potabilă a chișinăuienilor”, a declarat Alexandra Can.

Candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că formațiunea politică pe care o reprezintă a reacționat printre primele atunci când s-a aflat despre intenția Ucrainei de a construi șase hidrocentrale pe râul Nistru. Potrivit lui, 85% din municipiul Chișinău se alimentează cu apă din Nistru, iar un asemenea proiect ar pune în pericol populația. „Ce ne propunem noi este să ne opunem cu vehemență împreună cu experții în mediu ca acest lucru să nu se producă în detrimentul cetățeanului. Pe altă dimensiune ne propunem să modernizăm apeductele, canalizarea, inclusiv cu atragerea fondurilor partenerilor de dezvoltare”, a menționat Andrei Năstase.

Candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, consideră că problema râului Nistru este una interstatală. Potrivit lui, despre construirea noilor hidrocentrale pe râul Nistru în Ucraina nu pot fi discutate la nivel de municipiul Chișinău. „Eu sunt sigur că guvernarea va fi schimbată în anul curent și vom avea altfel de discuții la nivel de comisii interguvernamentale. În municipiu avem ce avem la momentul de față, dar dacă există probleme la nivel de stat – aceasta nu o rezolvă un primar de oraș”, a afirmat Ion Ceban.

Alegerile noi în municipiul Chișinău vor avea loc pe 20 mai.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.