Soluţii pentru o presă liberă, propuse la o conferinţă internaţională

Componentele şi riscurile unui nou tip de confruntare între sistemele informaţionale, precum şi posibilitatea elaborării şi aplicării unor strategii de contra propagandă au fost discutate în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate de către Asociaţia Obştească „Arena Civică”, în parteneriat cu Asociaţia pentru Jurnalism European şi Academia Antreprenorului, transmite IPN.

Ambasada SUA la Chişinău, care a sprijinit evenimentul, precizează într-un comunicat de presă că principalii invitaţi ai conferinţei au fost jurnalişti specializaţi în identificarea falsurilor din presă.

Potrivit directorului Serviciului Nord-Caucazian al Europei Libere, Aslan Doukaev,  campaniile de propagandă ale Federaţiei Ruse aduc prejudicii reale securităţii multor ţări europene, în special celor din Est. Obiectivul lor principal este discreditarea noţiunii de democraţie, subminarea guvernelor legitime din regiune şi consolidarea puterii politice şi militare a Rusiei. „Statele Unite şi Uniunea Europeană ar trebui să susţină mai activ companiile media capabile să destructureze propaganda ostilă a Federaţiei Ruse, precum Radio Europa Liberă. Instituţiile care reglementează activitatea mass-media din Europa şi America de Nord ar trebui să interzică posturile ruseşti care se fac responsabile de incitare la ură şi la război”, a declarat Aslan Doukaev.

Margo Gontar, co-autor al proiectului „Stop Fake” din Ucraina, care a moderat şi un workshop despre cum pot fi identificate falsurile în mass-media, a menţionat că în această eră a dominării informaţionale este crucial să fim consumatori conştiincioşi de produs. „Întrebaţi-vă – cine are de câştigat din această ştire? Sunt incluse aici un amalgam de emoţii? Cine comentează incidentul/subiectul?. Acestea sunt întrebări la care trebuie să ne răspundem în fiecare zi când suntem în contact cu orice tip de informaţie”, a menţionat Margo Gontar.

Roman Shutov, vicedirector „Телекритика”, Ucraina, a declarat că problema securităţii informaţionale în Republica Moldova poate fi soluţionată cu ajutorul Guvernului, ONG-urilor şi structurilor donatoare. „Asiguraţi producţia propriilor filme şi cărţi, ziare şi materiale de televiziune. Nu lăsaţi principalele canale mass-media în mâna forţelor pro-ruse, stopaţi incitarea la ură şi separatism. Acest lucru poate să fie suficient pentru a preveni un dezastru. Faceţi în aşa fel încât această idee să fie înţeleasă de Guvern, preluată de sectorul ONG-urilor şi susţinută de donatori internaţionali”, a notat Roman Shutov.

Ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, prezent la eveniment, a menţionat importanţa susţinerii presei libere în condiţiile acestui nou tip de confruntare mediatică.  „Propaganda nu îi reprezintă pe jurnalişti. Numărul legilor care sunt restrictive pentru mass-media sunt în creştere. O mass-media controlată de guvern devine tot mai mult o regulă decât o excepţie”, a notat ambasadorul.

Conferinţa s-a desfăşurat cu ocazia Zilelor libertăţii presei în lume şi a fost cu sprijinul ambasadei americane la Chişinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE