Ţigările ar trebui să aibă ambalaj deloc atractiv, să se comercializeze în locuri puţin vizibile şi unde au acces doar maturii. Astfel de propuneri au făcut copii care au participat la realizarea studiului calitativ„Publicitatea şi promovarea ţigărilor la punctele de comercializare”, desfăşurat în rândul copiilor din ciclul primar de studii şi prezentat într-o conferinţă de presă la IPN.
Ghenadie Ţurcanu, coordonator de proiecte la Centrul PAS, a menţionat că toate tehnicile de promovare a ţigărilor sunt orientate spre copii şi adolescenţi, pentru a-i face fumători cât mai timpuriu, ca industria fumatului să aibă consumatori pe o perioadă cât mai îndelungată.
Potrivit studiului, copiii declară că locul cel mai potrivit de plasare a ţigărilor este în apropierea rafturilor cu băuturilor alcoolice sau în general să nu fie la locuri vizibile sau, cel puţin la vitrină în apropierea caselor de plată. Ei ar înlocui ţigările din vitrină cu cărţi, reviste, dulciuri, îngheţată, băuturi răcoritoare, jucării etc.
Alţii copii participanţi la discuţii sunt mai categorici şi consideră că în general nu ar trebui să se comercializeze ţigările, pentru că acestea sunt dăunătoare şi costisitoare. Printre sugestiile privind diminuarea consumului de ţigări se mai regăsesc scumpirea ţigărilor ca să nu fie accesibile, micşorarea cantităţii ţigărilor comercializate într-un pachet, permiterea fumatului de la vârsta de 25-30 şi interzicerea fumatul în public.
Părinţii care şi-au însoţit copiii la realizarea studiului consideră că ar trebui instituite pedepse mai aspre pentru cei care comercializează ţigări minorilor. Unii părinţi însă sunt sceptici privind măsurile de diminuare a consumului de tutun, remarcând că „ţigările sunt promovate de cei de sus (politicieni) şi nimeni nu o să dea înapoi”.
În opinia respondenţilor, atât a copiilor, cât şi a maturilor, sunt necesare campanii sociale care să sensibilizeze părinţii privind impactul fumatului asupra propriei sănătăţi a fumătorilor, dar şi asupra copiilor din preajma acestora. „Tatăl meu a încetat să fumeze după ce a văzut un spot la un canal TV care demonstra cum o fetiţă se sufoca învăluită în fumul de ţigară chiar dacă tatăl său fuma la balcon”, a spus o fetiţă de 10 ani.
Conform unor date internaţionale, jumătate din elevii fumători încep să fumeze până la 10 ani.