Soluții cost-eficiente de gestionare corectă a deșeurilor organice

Primăria Tohatin a beneficiat de un mărunțitor de deșeuri de grădină și de pubele pentru deșeuri organice, iar Centrul de informare și resurse Probono a primit un mărunțitor de hârtie și o pubelă pentru deșeuri organice. Obiectele au fost oferite în cadrul Proiectului „Soluții cost-eficiente și prietenoase climei de gestionare corectă a deșeurilor organice”, realizat de asociația obștească Femeile în dezvoltarea durabilă a Moldovei (WiSDOM).

Într-o conferință de presă la IPN, Nadejda Andreev, președinta WiSDOM, a declarat că proiectul este realizat împreună cu asociația ECOTOX, în cadrul programului de Granturi Mici „Cetățeni activi pentru protecția mediului”, gestionat de AO EcoContact, cu suportul financiar al Guvernului Suediei. În cadrul proiectului au loc mai multe activități, inclusiv ilustrative. De exemplu, despre cum are loc gestionarea deșeurilor organice dure și cum acestea sunt mărunțite.

Pe lângă seminare, ateliere de lucru, activitățile proiectului cuprind o expoziție fotografică și realizarea unui film instrucțional de gestionare a deșeurilor organice. Acestea, potrivit implementatorilor, țintesc conștientizarea de către populație a problemei și a soluțiilor necesare. „Este un instrument foarte bun pentru a ajuta populația să conștientizeze gravitatea, magnitudinea problemei deșeurilor, cât și soluții posibile de gestionare a deșeurilor, în special deșeurile organice și cele din plastic”, a menționat Nadejda Andreev. Expoziția va fi una mobilă și va fi prezentată în cât mai multe localități.

Președinta WiSDOM a mai spus că în cadrul proiectului mai sunt planificate activități de salubrizare, precum activități în cadrul cărora vor arăta cum pot fi utilizate deșeurile. De exemplu, cum poate fi obținut cărbune din deșeuri organice ca sâmburii, cojile de nucă, surcele sau chiar și penele de la păsări.

În cadrul aceleiași conferințe, Nadejda Andreev s-a referit și la proiectul „Râuri mai curate – mări mai curate” (CRoCuS), lansat recent și care este implementat, împreună cu ECOTOX. În cadrul proiectului se propune mobilizarea voluntarilor locali pentru evaluarea celor mai poluate locuri, dar și reducerea deșeurilor riverane. Un obiectiv este și promovarea practicilor de gestionare durabilă a deșeurilor din plastic și cele biodegradabile, precum și evaluarea potențialului de reciclare a deșeurilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.