Soluţie pentru criza din sistemul bancar: Lichidarea celor 3 bănci problematice

Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, a declarat că soluţia imediată pentru a depăşi criza din sistemul bancar în Moldova este de a lichida cele 3 bănci problematice – Banca de Economii, Banca socială şi Unibank. Însă odată cu lichidarea băncilor trebuie recuperate în totalitate depozitele, trebuie trase la răspundere persoanele responsabile pentru criza creată şi trebuie reformat sistemul de reglementare financiar-bancară. Declaraţiile au fost făcute la deschiderea conferinţei anuale internaţionale MACRO-2015, cu tema: „Promovarea securităţii economice şi sociale în contextul unor riscuri majore”, transmite IPN.

Directorul executiv Expert-Grup a menţionat că Republica Moldova se confruntă cu riscuri fără de precedent provocate de situaţia internă - instabilitatea politică, corupţia endemică şi vulnerabilitatea sectorului bancar, dar şi de cea externă - criza din Ucraina şi din Rusia, care aduc ameninţări grave pentru securitatea economică şi socială a ţării. În ultima perioadă, elementele fundamentale care ar asigura securitatea statului, precum încrederea în politicieni, au fost compromise.

Una din manifestările acestor probleme este criza din sectorul bancar, în special la cele trei bănci  - BEM, BS, Unibank, şi care este un rezultat al eşecului de reglementare în sector. Pe lângă criza cu care se confruntă cele 3 bănci mai există şi factorii care au dus la această criză şi care nu au fost înlăturaţi şi nici nu există voinţă politică pentru aceasta, ceea ce ar putea duce la repetarea acestei situaţii pe viitor.

Adrian Lupuşor menţionează că Moldova se confruntă cu o calitate redusă şi o insuficienţă a capitalului uman, ceea ce reduce potenţialul implementării Acordului de Asociere cu UE. Elitele politice, în loc să servească drept forţă motrice pentru reforme, reprezintă de fapt principalele piedici, care duc la polarizarea societăţii. Alegerile parlamentare şi locale din soluţii s-au transformat în cauză a acutizării problemelor şi drept rezultat scade încrederea în instituţiile statului.

Expertul consideră că trebuie să apară o ancoră externă care să facă presiuni asupra clasei politice din Moldova pentru a promova reforme. De asemenea, este necesar auditul întregului sector public din Moldova pentru a spori responsabilitatea şi nivelul de presiune din partea societăţii asupra instituţiilor de reglementare.

Adrian Lupuşor spune că, pentru a depăşi situaţia creată în sistemul bancar, trebuie consolidată independenţa Băncii Naţionale, or, criza din sistem nu ar fi fost posibilă, dacă BNM ar fi fost imună la anumite interferenţe politice. Trebuie eliminată orice interferenţă a sistemului bancar cu companiile of-shore, care trebuie interzisă prin lege. Potrivit acestuia, activităţile trebuie organizate în aşa mod încât instituţiile de apărare a securităţii să coordoneze mai eficient, trebuie consolidate rezervele valutare şi încurajate economisirile pe termen lung, majorate garanţiile pentru depozitele bancare etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.