Reprezentantul Centrului de Cercetări Strategice și Reforme, Alexandru Stahurschii, este de părere că societatea trebuie să susțină Procuratura Generală. În opinia lui, pentru a contrazice toate zvonurile din spațiul public, noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, trebuie să se prezinte o dată la jumătate de an cu raport în Parlament, transmite IPN.
Stahurschii spune că a auzit foarte multe comentarii pozitive despre noul procuror general și despre activitatea lui atunci când acesta ocupa funcția de procuror al Găgăuziei. „Foarte rar în societatea noastră poți să spui despre cineva că este profesionist și foarte rar când poți să spui despre cineva că este un om de stat”, a afirmat reprezentantul Centrului în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova.
Sociologul Ian Lisnevschi menționează că în ceea ce privește independența de domeniul politic, procurorul general trebuie să aibă o concepție și o strategie. Potrivit lui, Alexandr Stoianoglo trebuie să creeze un departament sau să numească o persoană care își va asuma lucrul cu opinia publică, astfel încât procurorul împreună cu echipa sa să fie lăsați în pace să lucreze.
Consilierul prezidențial Serghei Mișin este de părere ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, știe ce înseamnă verticala puterii în Procuratură. Potrivit lui, această verticală există în toate țările lumii. „La noi s-a format un sistem în care procurorul general îndeplinea mai mult un rol nominal și erau două procuraturi, Procuratura Anticorupție și PCCOCS, care făceau ce voiau. Procurorul general nu putea, din păcate, să influențeze niciuna dintre ele. Acest lucru nu este din start corect. Alexandr Stoianoglo a eliberat șefii celor două procuraturi și reformează Procuratura astfel încât să existe ierarhie”, este de părere Serghei Mișin.