Societatea este obişnuită să execute indicaţiile fără a gândi critic, Arcadie Barbăroşie

Societatea din Moldova este obişnuită cu situaţia când ţarul, regele decide totul, iar ceilalţi cetăţeni execută aceste indicaţii ascultători, fără a gândi critic. În asemenea societăţi este extrem de important ca elitele politice să înţeleagă că trebuie să contribuie la instituirea unei mentalităţi critice în ţară. Declaraţia a fost făcută de directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, într-un articol publicat de IPN.

„Or, liderii noştri s-au complăcut în aplauzele mulţimii extaziate, ba cu colaci, ba cu prosoape. Cetăţeanul nu întreba da ce o să faci tu, şef de stat, şef de guvern, membru în parlament în dezvoltarea infrastructurii, în economie, educaţie, sănătate”, notează Arcadie Barbăroşie. Potrivit lui, elitele s-au folosit de faptul că se află la guvernare în primul rând pentru a se îmbogăţi, stimulând astfel corupţia în societate. „Astăzi am ajuns la situaţia când, fiind o ţară independenţă, pornită în dezvoltare nesilită de nimeni, să avem un stat captiv, controlat de o singură persoană”, este de părere Arcadie Barbăroşie.

Potrivit directorului IPP, aceasta este o boală a copilăriei democraţiei, iar cetăţeanul este deprins de a înţelege democraţia doar o dată în patru ani când să vine să voteze. Or, democraţia înseamnă altceva. În perioada dintre alegeri, administraţia trebuie în permanent păzită să nu comită ilegalităţi şi să facă lucrurile în interesul societăţii. Lucrul acesta este peste tot, începând de la nivelul cel mai de jos, până la Parlament.

Alegerile rămân unicul instrument de sancţionare a guvernanţilor care nu au răspuns solicitărilor societăţii. Partea proastă, spune Arcadie Barbăroşie, este că societatea noastră este adesea nevoită să aleagă între rău şi încă mai rău. Existând această divizare pe dimensiunea est şi vest, adesea îi votăm pe ai noştri şi ai noştri sunt hoţi, dar ei promit că o să continue reformele europene aici, în Republica Moldova. Or, aceste reforme sunt totalmente compromise indiferent ce ar zice guvernanţii.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.