Societatea civilă susţine iniţiativa preşedintelui privind integritatea viitorului premier

Organizaţiile societăţii civile susţin iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, de a impune criterii de integritate candidatului la funcţia de prim-ministru. Mai multe ONG-uri solicită ca şeful statului, în calitate de garant al Constituţiei, să facă faţă oricăror presiuni şi încercări de a aduce la guvernare persoane compromise şi de a submina legalitatea şi corectitudinea activităţii instituţiilor de stat, transmite IPN.

Potrivit declaraţiei remise de ONG-urile semnatare, urmare a multiplelor scandaluri de corupţie din ultimii ani în toate cele trei puteri de stat, populaţia Republicii Moldova a pierdut încrederea în capacitatea autorităţilor de a guverna ţara în interesul naţional şi nu în interesele personale sau de grup. „Un prim pas în restabilirea credibilităţii guvernanţilor ar fi asigurarea unui proces de consultări transparente pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru şi luarea unei decizii care ar garanta supremaţia legii în Republica Moldova”, scrie în declaraţie.

Organizaţiile semnatare reiterează declaraţia din 5 ianuarie curent despre eşuarea tentativei Parlamentului de învestire a Guvernului ca urmare a lipsei cvorumului. Acestea cheamă în continuare Parlamentul să se convoace pentru a se expune prin vot asupra Programului de activitate şi a listei Guvernului Sturza, iar preşedintele să înceapă consultările pentru desemnarea unui alt candidat la funcţia de prim-ministru doar după primirea hotărârii Parlamentului în acest sens. Dacă totuşi, preşedintele decide să desemneze un candidat propus de majoritatea parlamentară, atunci acestea solicită să-şi utilizeze toate drepturile atribuite legal pentru a desemna doar un candidat integru şi asupra căruia nu planează suspiciuni de corupţie.

Societatea civilă solicită asigurarea unui proces transparent al dezbaterilor privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, verificarea prealabilă a candidatului la funcţia de prim-ministru şi a tuturor candidaţilor la funcţiile de membri ai Guvernului privind corespunderea criteriilor de integritate. De asemenea, ONG-urile solicită asumarea de către candidatul la funcţia de prim-ministru şi toţi candidaţii la funcţiile de membri ai Guvernului a obligaţiunii de a semna, pe propria răspundere, Declaraţia de integritate.

Semnatari ai Declaraţiei sunt peste 20 de ONG-uri printre care Asociaţia Micului Business din Moldova, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul de Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Expert Grup, IDIS Viitorul, Institutul de Politici Publice, Promo-LEX, Transparency International Moldova etc.

Săptămâna trecută, după o rundă de negocieri cu fracţiunile parlamentare, preşedintele le-a solicitat partidelor ca în procesul de creare a unei coaliţii parlamentare să ţină cont de opţiunea majoritar proeuropeană a cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, şeful statului a solicitat ca potenţialii candidaţi la funcţia de prim-ministru să fie selectaţi aşa încât să întrunească criteriile de integritate şi asupra lor să nu planeze suspiciuni de corupţie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE