Societatea civilă solicită un candidat integru la funcţia de premier

Un grup de lideri ai societăţii civile şi un şir de organizaţii non-guvernamentale au adresat un apel public şefului statului şi deputaţilor în Parlament prin care solicită desemnarea unui candidat integru la funcţia de premier. Semnatarii apelului salută respingerea de către preşedinte a candidaturii lui Vlad Plahotniuc, înaintată de PDM, şi solicită majorităţii parlamentare să retragă candidatul înaintat repetat, transmite IPN.

„Constituirea Guvernului prin desemnarea unei candidaturi cu integritatea neafectată şi încrederea substanţială în societate, dar şi cu competenţe necesare pentru promovarea hotărâtă a reformelor în economie şi în instituţiile de drept sunt indispensabile statului de drept şi unui regim democratic, respectuos al drepturilor omului”, se menţionează în apel.

Semnatarii constatată că nu a fost verificată prealabil integritatea candidatului  înaintat la funcţia de premier (n.r. Vlad Plahotniuc) de către partidele politice. „Constatăm consecinţa de absenţă a încrederii din partea opiniei publice şi societăţii, care decurge din multiplele lacune de integritate, precum alegaţia nedeclarării resurselor mass-media deţinute, alegaţii de scheme de evaziune fiscală, achiziţii dubioase, monitorizări din partea autorităţilor internaţionale de drept precum Interpol şi rămase neexplicate sau neexplicate suficient în spaţiul public”, se mai spune în apel.

Semnatarii apelului îl îndeamnă pe preşedintele ţării să denunţe în public şi către organele abilitate orice influenţă necorespunzătoare. „Este exclus faptul de a promova persoane la conducere doar pentru că sunt finanţatorii principali ai partidului şi a pretinde că luptăm cu corupţia, că dorim o guvernare eficientă, o situaţie politică internă stabilă şi că s-ar continua ferm procesul integrării europeană”, scrie în apelul public.

Apelul a fost semnat de Olga Bîtcă, coordonator de proiecte CReDO; Adrian Baluţel, membru Board al Consiliului ONG; Sergiu Tofilat, reprezentant IPRE; Elena Prohniţchi, membră ADEPT; Vitalie Spânceană, reprezentant „Oberliht” şi ONG-uri printre care API, Promo-LEX, Genderdoc-M, Consiliul ONG, Institutul de Educaţie Civică, Mişcarea Ecologistă din Moldova etc.

Majoritatea parlamentară l-a înaintat miercuri, 13 ianuarie, pe Vlad Plahotniuc în calitate de candidat la funcţia de premier, dar acesta a fost respins de preşedintele Nicolae Timofti. Ulterior, majoritatea l-a înaintat pe Vlad Plahotniuc repetat pentru această funcţie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.