Mai multe organizaţii neguvernamentale fac apel către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, fracţiunile parlamentare şi deputaţii neafiliaţi să revizuiască unele acte adoptate de către Parlament la 3 mai. Organizaţiile semnatare îşi manifestă îngrijorarea şi condamnă ferm viteza nejustificată şi lipsa de transparenţă cu care Parlamentul adoptă hotărâri şi legi, ceea ce compromite efortul de reformare a sectorului justiţiei, demarat prin Strategia aprobată de către Parlament în 2011, transmite IPN.
Semnatarii Apelului atrag atenţia asupra faptului că statutul CNA a fost aprobat în urma revizuirii statutului Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, acest proces fiind unul de durată, însoţit de multiple dezbateri publice, soldat cu adoptarea Strategiei de Consolidare a CNA. Contrar eforturilor depuse, prin modificările legislative din 3 mai au fost operate schimbări principiale, care diminuează din independenţa CNA.
Reprezentanţii societăţii civile mai menţionează că au fost planificate un şir de acţiuni pentru depolitizarea, promovarea autonomiei şi independenţei instituţionale, consolidarea eficienţei şi transparenţei în activitatea Procuraturii. Însă, organizarea unui concurs public de selectare a candidatului la funcţia de procuror general, propunerea şi numirea în funcţie a unui alt candidat decât cel selectat la concurs, iar în cele din urmă „revizuirea” votului şi abrogarea hotărârii de numire în funcţie a procurorului general – toate indică direct asupra dependenţei instituţiei Procuraturii de Parlament şi implicit asupra dependenţei acesteia de conjunctura politică existentă în stat.
În contextul celor expuse, semnatarii fac apel către Nicolae Timofti să nu promulge actele normative votate de către Parlament la 3 mai, în special modificările cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie. Preşedintele este rugat să convoace de urgenţă în şedinţă extraordinară Consiliul Naţional pentru Reforma organelor de ocrotire a normelor de drept pentru a supune dezbaterilor publice funcţionarea CNA, a Procuraturii Generale şi a Curţii Constituţionale şi formularea propunerilor vizând perfecţionarea amendamentelor votate la 3 mai cu referire la instituţiile de drept menţionate.
Apelul este semnat de 9 organizaţii neguvernamentale din Moldova, printre care
„Promo-LEX”, „AGER”, „Expert-Grup”, „RCTV Memoria”, „Centrul de Resurse Juridice”, „CNTM”, „CReDO”, „Ambasada Drepturilor Omului”, „Juriştii pentru Drepturile Omului”.