Peste 50 de organizaţii neguvernamentale solicită instituirea unui corp de observatori din partea societăţii civile şi, posibil, a organismelor europene, care ar asigura, prin prezenţa lor la negocieri, flexibilitatea actorilor politici implicaţi. Solicitarea a fost făcută de către membrii Platformei Societăţii Civile „Pentru Europa”, într-o conferinţă de presă la IPN.
Secretarul platformei, Lilia Snegureac, preşedintele Centrului de Resurse „Dialog-Pro”, a menţionat că lipsa societăţii civile ca parte a negocierilor riscă să pună în pericol continuarea parcursului european al Republicii Moldova. Ea a menţionat că unul dintre drepturile fundamentale ale cetăţenilor este accesul la informaţie, iar negocierile dintre partidele pro-europene se duc în secret şi în acest mod neîncrederea cetăţenilor în funcţionarea instituţiilor democratice creşte. Ea a menţionat că cetăţenii trebuie să fie trataţi cu respect, nu ca un instrument prin care ajungi la putere.
Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, a menţionat că este important ca societatea civilă să fie prezentă la negocierile privind algoritmul exercitării mandatului de către executiv şi legislativ, aceasta nefiind o problemă privată a partidelor politice. „Noi tot trebuie să participăm la discutarea algoritmului, pentru că poate fi diferit. Şi faptul că le convine mai mult sau mai puţin reprezentanţilor clasei politice, nu înseamnă că ne-ar conveni şi nouă. Nu dorim să facem acest lucru post-factum, atunci când deciziile sunt luate”, a spus Viorel Cibotaru.
Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, a subliniat că transparenţa negocierilor ar creşte încrederea în instituţiile de stat şi în guvernare. „Actualmente, încrederea este la zero. Cetăţenii au votat partidele pro-europene nu de dragul acestor partide, ci a fost un vot geopolitic”, a spus reprezentantul societăţii civile.
Directorul Transparency-Internaţional Moldova, Lilia Caraşciuc, a spus că, deşi transparenţa negocierilor ar putea fi neconvenabilă pentru partidele politice, societatea civilă trebuie să insiste asupra clarităţii negocierilor.
Platforma Societăţii Civile „Pentru Europa” este o asociere voluntară a organizaţiilor societăţii civile din Moldova, al cărei scop este consolidarea opţiunii de integrare europeană şi dezvoltare democratică a ţării. Platforma a fost constituită la 30 iunie 2014, la iniţiativa societăţii civile, cu scopul de a aduna organizaţiile non guvernamentale, instituţiile publice şi alţi actori din societate în jurul unei idei naţionale: pregătirea Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană. Desfăşurarea conferinţei de presă a fost susţinută de Fundaţia germană „Hanns Seidel”, în cadrul proiectului „Integrarea europeană ca idee naţională cu potenţial de consolidare a societăţii moldoveneşti”, realizat de Agenţia de presă IPN.