Societatea civilă solicită adoptarea legislaţiei pentru alegeri libere şi corecte

Rezultatele alegerilor parlamentare din toamnă riscă să fie compromise dacă în cele 5 zile rămase până la încheierea sesiunii legislative curente parlamentarii nu vor adopta legislaţia îndreptată spre asigurarea desfăşurării unor alegeri libere şi corecte.

Într-o conferinţă de presă la IPN, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, a spus că, deşi Parlamentul a promis modificarea Codului Audiovizualului, în vederea declarării adevăraţilor proprietari ai mass-media, proiectul nu a ajuns să fie votat. Acest lucru este periculos în special în campaniile electorale, or unele posturi pot manipula alegătorii, în favoarea anumitor politicieni.

Petru Macovei a menţionat că Parlamentul are restanţe şi faţă de Compania publică Teleradio Moldova, deoarece nu a selectat noua componeneţă a Consiliului de Observatori, acesta fiind nefuncţional încă de la sfârşitul anului precedent. Directorul executiv al API crede că, dacă Parlamentul va ieşi în vacanţă fără să aleagă noii membri ai consiliului, în sesiunea următoare, care începe odată cu perioada electorală, cu atât mai mult nu-i va alege.

Directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, s-a referit la o altă restanţă – stabilirea cotei de reprezentare a femeilor şi tinerilor în Parlament. Potrivit acestuia, femeile din Moldova sunt mai active la alegeri decât bărbaţii, în acelaşi timp în legislativ sunt doar 19% din alegători. În Parlamentul din Moldova cota reprezentării femeilor este mai mică decât la nivel european sau mondial şi o depăşeşete doar pe cea din ţările musulmane. De asemenea, deşi tinerii reprezintă 30% din alegători,  doar 5% din deputaţi sunt tineri.

Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte consideră nejustificată tergiversarea introducerii cotei de reprezentare în Parlament şi insistă pe faptul că actuala guvernare şi-a asumat angajamentul de a asigura egalitatea de şanse pentru toţi cetăţenii.

Pavel Postica, director de programe la Asociaţia Promo-LEX, a menţionat că parlamentarii au restanţă şi la adoptarea proiectului de lege privind finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice. „La începutul acestei sesiuni, deputaţii au spus că acest proiect de lege este o prioritate, dar nu a fost scos din sertare deja de mai bine de un an”, a subliniat Pavel Postica.

Potrivit directorului de programe de la Promo-LEX, Parlamentul trebuie să adopte urgent plafonarea donaţiilor pentru partide, ceea ce ar duce la „deoligarhizarea” acestora. De asemenea, în contextul actualei situaţii geopolitice, este necesar de interzis posibilitatea finanţării din afara ţării a partidelor politice. Pavel Postica a subliniat că doreşte să vadă că deputaţii se ţin de cuvânt şi nu au anunţat acest proiect de lege drept prioritate doar de dragul partenerilor externi.

Nicolae Panfil, secretarul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, a reiterat că Parlamentul are 5 zile până la sfârşitul acestei sesiuni şi trebuie să-şi îndeplinească angajamentele luate.

Conferinţa de presă este parte a campaniei publice: „Numărătoare inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării: 7 zile-7 priorităţi”, în cadrul căreia vor organiza acţiuni publice şi vor reaminti despre 7 angajamente care trebuie să fie realizate până la sfârşitul sesiunii parlamentare de primăvară-vară.

  • nicolae panfil despre proiecte de legi si campanie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.