Societatea civilă poate să facă oamenii să creadă în schimbările care se produc, ministru

Societatea civilă sprijină reformele guvernamentale, iar contribuţia ei majoră ar fi ca oamenii să audă şi să creadă în aceste schimbări, a spus ministrul justiţiei, Oleg Efrim, în cea de doua zi a festivalului Civic Fest, care are loc la Chişinău. Potrivit oficialului, cuvântul „reformă” deranjează deja şi lumea nu mai vrea să audă despre ele, ci doreşte anumite rezultate, acestea însă vor veni în timp.

Ministrul, citat de IPN, a spus că se vede o altă abordare în sistemul justiţiei, începând cu instruirea şi învăţământul juridic şi finalizând cu reforma Curţii Constituţionale. „Avem o viziune pe termen mediu şi un plan de acţiuni, cu surse financiare identificate. Acum urmează să realizăm calendarul acţiunilor concrete”, a spus ministrul.

Potrivit lui Oleg Efrim, mediul asociativ are o capacitate enormă de resurse, care pot fi folosite în procesul de transformare a sistemului. În fiecare grup de lucru pentru un proiect de lege sau în grupurile de monitorizare a implementării strategiei sectorului judiciar există un reprezentant al societăţii civile. Ministrul mizează pe un parteneriat de succes între societatea civilă şi Guvern.

Soros-Moldova implementează un proiect de susţinere a reformei justiţiei. Diana Marian, reprezentant al fundaţiei, a spus că peste 30 de para-jurişti oferă consultaţii juridice sătenilor din toată ţara, contribuind la educaţia juridică a populaţiei şi oferă soluţii pentru problemele lor de ordin juridic. 

Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente, a menţionat că doar o bună informare a cetăţenilor poate fi un motor de schimbare. Oamenii care sunt informaţi corect înţeleg cum stau lucrurile şi pot să determine o schimbare. Mulţi experţi au plecat până în 2009 pentru că nu au văzut o finalitate a acelor reforme iniţiate atunci.

Festivalul Internaţional CIVIC FEST se desfăşoară la Chişinău între 29 şi 31 octombrie şi va aborda trei domenii tematice: cultura şi mass-media în Moldova, justiţia şi transformările sociale şi cum pot susţine ONG-urile schimbările democratice şi sociale. În a treia zi de lucru se va discuta despre antreprenoriatul social, incluziune socială şi dezvoltarea comunităţilor. Evenimentul este organizat de Asociaţia obştească Synergetica Eur/Est cu sprijinul oferit de Fundaţia Est-Europeană, Guvernul Suediei şi al Danemarcei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.