Societatea civilă nu va mai acorda 100 de zile fără critică noii guvernări care se va forma în urma alegerilor parlamentare din 30 de noiembrie. Reprezentanţii Consiliului Naţional al ONG-urilor şi ai Consiliului Naţional pentru Participare au sugerat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că în negocierea noului program de guvernare ar trebui implicate şi persoane terţe, care să reprezinte societatea civilă, dar şi opoziţia parlamentară sau experţi din străinătate.
„Spre deosebire de alegerile precedente, din 2009 şi 2010, când am acordat o perioadă pentru activitatea guvernului, fără a monitoriza şi fără a critica guvernul, acum lucrurile se vor schimba. Încă o dată, eu personal, dar şi noi am agreat în cadrul acestor discuţii pe care le-am avut: nu mai există perioadă de repaus pentru guvernare. Lucrurile trebuie începute din prima zi şi reformele continuate”, a declarat Arcadie Barbăroşie, director al Institutului de Politici Publice.
Alexei Buzu, director executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, a menţionat că societatea civilă va monitoriza atent primele 100 de zile ale noului guvern, urmărind în special două dimensiuni. Prima se referă la adoptarea unui pachet de legi privind transparenţa finanţării partidelor, transparenţa proprietăţii mass-media şi includerea unor cote minime de reprezentare a femeilor şi bărbaţilor – pentru a permite organizarea unor alegeri locale într-adevăr libere şi corecte în 2015. A doua dimensiune priveşte continuarea şi implementarea reformelor. Alexei Buzu a menţionat că, deşi campania electorală a fost dominată de geopolitică, noul guvern trebuie să se ocupe şi de reforme interne, precum cea a sistemului de pensii, a educaţiei, descentralizarea sistemului fiscal şi altele.
„Stimaţi politicieni, dragii noştri membri ai viitoarei coaliţii pro-europene, ai viitoarei majorităţi parlamentare, am pentru dumneavoastră o ştire: viitorul a venit! Munciţi, lucraţi pentru acest viitor luminos al cetăţeanului Republicii Moldova!”, a declarat politologul Olga Nicolenco.
Reprezentanţii societăţii civile s-au arătat deschişi faţă de soluţia adoptată de Ucraina, care a inclus experţi străini în componenţa noului guvern, însă au subliniat faptul că prioritară trebuie să fie recrutarea în guvern a specialiştilor oneşti locali şi a tinerilor care au făcut studii la instituţii prestigioase peste hotare şi au şi experienţă de muncă acolo. De asemenea, membrii CNP şi ai Consiliului ONG-urilor au declarat că opoziţia trebuie implicată în negocierea noului program de guvernare ca un factor de stabilitate şi responsabilizare.
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, şi preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, au convenit asupra creării majorităţii parlamentare pro-europene. Au fost create grupurile de experţi ale celor trei partide care vor începe elaborarea Programului de guvernare pentru următorii patru ani. Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor, cele trei formaţiuni au împreună 55 de mandate .