Societatea civilă nu este încă suficient de puternică pentru a impune interesul public grupurilor politice, CReDO
Funcţionarea şi consolidarea societăţii civile trebuie să fie una dintre cele mai importante subiecte care vor fi discutate la Forumul ONG-urilor, a declarat pentru Info-Prim Neo directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf.
Este nevoie să fie convenită crearea unui mediu adecvat, care ar putea să faciliteze şi să impulsioneze consolidarea şi dezvoltarea societăţii civile. Organizaţiile societăţii civile au nevoie de o mai bună organizare, o mai mare deschidere faţă de cetăţeni, o mai mare responsabilitate şi o mai mare transparenţă în ceea ce face sectorul neguvernamental.
Un alt subiect prioritar este, potrivit lui Sergiu Ostaf, expansiunea sectorului civic în spaţiul public, pentru a demonstra că în spaţiul public există nu doar percepţii de comportament politic, dar şi modele civice de responsabilitate publică, care trebuie să fie la fel cultivate şi demonstrate ca modele de comportament. „Cred că sectorul neguvernamental ar trebui să se impună şi să ocupe un rol mai important prin oferirea modelelor de comportament”, a subliniat Sergiu Ostaf.
Directorul CReDO a menţionat că în 2010 societatea civilă din Moldova s-a confruntat cu mai multe provocări, una ar fi asigurarea unui proces electoral democratic. „Referitor la referendumul constituţional aici, în opinia mea, unele organizaţii ale societăţii civile au demonstrat o poziţie verticală, atunci când au oferit societăţii opţiuni, au explicat avantajele şi dezavantajele eventualei modificări Constituţionale. Mai multe organizaţii au vorbit despre importanţa respectării noţiunii de supremaţie a legii, respectarea Constituţiei, neadmiterea derapării de la principiile constituţionale”, a menţionat Sergiu Ostaf.
În procesele electorale societatea civilă s-a implicat activ şi a facilitat desfăşurarea unor alegeri democratice, corecte şi libere, însă nu a reuşit să arate toate problemele. „Noi recunoaştem că procesul de administrare a legilor este extrem de politizat, este controlat de forţele politice. Partidele politice reprezintă mai degrabă interesele economice şi grupări, şi nu sunt partidele adevărate care au priză în societate. Cred că aici societatea civilă nu a divulgat, nu a dezvăluit toate problemele cu care se confruntă societatea civilă”, a explicat directorul CReDO. Societatea civilă s-a implicat şi în elucidarea evenimentelor din aprilie 2009, demonstrând importanţa sa, verticalitatea şi valorile, a mai spus Sergiu Ostaf.
În concluzie directorul CreDO a spus că societatea civilă din Moldova a avut realizări importante în 2010, dar încă nu este destul de puternică pentru a impune interesul public grupurilor politice care controlează puterea.
Forumul ONG-urilor este planificat pentru începutul lunii martie.