Societatea civilă îngrijorată de situaţia de la Compania publică Teleradio-Gagauzia

Mai multe organizaţii non-guvernamentale, printre care Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Centrul de Tineret „Piligrim-Demo” din Găgăuzia îşi exprimă îngrijorarea privind situaţia de la Compania publică regională „GagauzRadioTelevizionu” (CP GRT). Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, Adunarea Populară din Găgăuzia a adoptat un proiect de lege cu privire la televiziune şi radio, care ar încălcă legislaţia naţională şi care va genera limitarea libertăţii de exprimare în regiune. La fel, proiectul de lege ar conţine foarte multe contradicţii şi ar reclădi Compania Publică pe principii absolut contrare spiritului public al unui radiodifuzor.

Directorul API, Petru Macovei, a menţionat la o conferinţă de presă la IPN, că motivul pentru care a fost adoptată acest proiect lege se rezumă la un conflict care a apărut între conducerea CP GRT  şi Consiliul de Observatori al Companiei, numit pe criterii politice de către Adunarea Populară. „Această lege preia foarte multe prevederi din Codul Audiovizualului la nivel naţional, prevederi care, formal, declară şi garantează libertatea de exprimare şi editorială a companiilor de radio şi televiziunilor. Chiar dacă acest lucru este garantat, totuşi, în aceeaşi lege, Compania Publică regională este obligată să difuzeze gratuit toate şedinţele Adunării Populare, ale Comitetului executiv din Găgăuzia, toate congresele deputaţilor, dezbaterilor publice organizate de administraţiile publice locale, slujbele religioase, etc.”, a notat Petru Macovei.

Coordonatorul programului juridic al CJI, Zinaida Gheaţă, a declarat că proiectul de lege adoptat de Adunarea Populară încalcă mai multe acte legislative printre care Legea cu privire la libertatea de exprimare. „De asemenea, la 26 februarie, la şedinţa CO s-a anunţat că Televiziunea Publică va intra în şomaj tehnic, care înseamnă imposibilitate temporară de continuare a activităţii de producţie din motive economice. Aceste motive au fost neclare. Prin urmare, constatăm încălcarea Codului Muncii, deoarece nu este în competenţa CO de a declara şomajul tehnic”, a menţionat Zinaida Gheaţă.

Directorul Centrului „Piligrim-Demo”, Mihail Sirkeli, consideră că politicienii din Găgăuzia doresc să controleze Compania Publică şi să o folosească pentru promovarea ideilor politice, ceea ce contravine cu existenţa instituţiei. „Acest lucru ne îngrijorează foarte mult şi considerăm că acest lucru va duce la limitarea libertăţii de exprimare în Găgăuzia. Acest lucru contravine reformelor care au loc în ţară mai ales în sensul libertăţii mass-media”, a menţionat Mihail Sirkeli.

Totodată, mai multe organizaţii de media din Republica Moldova au semnat o declaraţie prin care se adresează Consiliului de Observatori al CP GRT, Cancelariei de Stat a Moldovei şi başcanului UTA Găgăuzia, Irina Vlah. „Solicităm membrilor CO al Companiei Publice să-şi dea demisia, întrucât au demonstrat că sunt influenţabili din punct de vedere politic şi incapabili să asigure independenţa companiei. Facem apel către Adunarea Populară Generală să organizeze un concurs transparent pentru ocuparea funcţiilor vacante de membru al CO”, se spune în declaraţie.

De asemenea, reprezentanţii ONG-urilor i-au solicitat başcanului Irina Vlah să nu promulge noua lege şi să o întoarcă membrilor Adunării pentru îmbunătăţiri. În cazul în care proiectul va fi adoptat fără a respecta legislaţia Republicii Moldova privind transparenţa în procesul decizional, organizaţiile de media au anunţat că se vor adresa în instanţa de judecată pentru anularea acesteia.

  • zinaida gheata despre incalcari in lege.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.