Societatea civilă, reprezentată de 15 organizaţii non-guvernamentale, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că factorii de decizie întârzie să promoveze Legea cu privire la procuratură şi legislaţia conexă, dar şi de faptul că nu sunt promovate ferm cele 3 proiecte de legi ce ţin de reformarea sistemului naţional de integritate, care ar urma să creeze cadrul instituţional şi instrumente reale de prevenire şi combatere a corupţiei. Într-un apel public, reprezentanţii ONG-urilor menţionează că tergiversarea adoptării acestor iniţiative şi modificarea esenţei proiectelor de legi denotă faptul că autorităţile moldoveneşti nu sunt cointeresate în crearea unor instrumente reale de luptă cu corupţia, ci mimează acest proces.
Într-o conferinţă de presă la IPN, Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, a declarat că Strategia de Reformă a Sectorului Justiţiei stă pe loc şi nu este implementată în conformitate cu planul ei de acţiune, pe motiv că nu există voinţă politică pentru a promova acele legi care ar consolida cu adevărat sistemul judecătoresc, ar reforma procuratura. „Atunci când nu există voinţă politică de a promova într-adevăr reforme substanţiale, fundamentale, atunci apar nori de fum, care vin să acopere lipsa de activitate a Parlamentului, în primul rând. Aceasta este problema principală – Parlamentul nu lucrează pentru a promova aceste norme”, a declarat Arcadie Barbăroşie.
Nadejda Hriptievschi, director de program la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a menţionat că societatea este în aşteptarea promovării de către Parlament şi Guvern a reformelor şi implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei. Membrii societăţii civile solicită adoptarea urgentă a proiectului Legii procuraturii şi a legislaţiei conexe în versiunea propusă de grupul de lucru, dar şi realocarea posturilor de procurori, personal auxiliar şi a posturilor de specialişti şi ofiţeri de urmărire penală în sistemul procuraturii şi a Centrului Naţional Anticorupţie în vederea consolidării Procuraturii Anticorupţie după modelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România.
De asemenea, se solicită adoptarea proiectelor de lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate, privind declararea averii şi intereselor personale şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în versiunea propusă Guvernului de Ministerul Justiţiei în iunie 2015, numirea persoanelor în funcţii cheie în sectorul justiţiei pe principiul de profesionalism şi integritate, şi nu conform criteriilor politice şi continuarea implementării Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016.
Apelul public, lansat marţi, 29 septembrie, a fost semnat de către 15 organizaţii non-guvernamentale, printre care Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Amnesty International – Moldova, „Promo-LEX”, Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Asociaţia pentru Politică Externă, Institutul de Politici Publice, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” etc.