Societatea civilă, îngrijorată de mimarea reformării sistemului de justiţie şi anticorupţie

Membrii Platformei Naţionale din Moldova a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, care cuprinde circa 20 de ONG-uri, sunt profund îngrijoraţi de incoerenţa factorilor de decizie în ceea ce ţine de reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei. Într-o declaraţie semnată de membrii platformei, aceştia solicită Guvernului şi Parlamentului să adopte mai multe legi, printre care şi Legea cu privire la procuratură, dar şi recomandă procurorului general şi directorului CNA să-şi dea demisia pentru că nu au luat la timp atitudinea necesară faţă de furtul din sectorul bancar, transmite IPN.

Membrii platformei menţionează că pe 8 octombrie anul curent preşedintele Parlamentului a creat un grup de lucru pentru reformarea şi relansarea sistemului anticorupţie, stabilind termenul de 30 noiembrie pentru prezentarea propunerilor legislative ce vizează modificarea şi completarea cadrului juridic existent în domeniul anticorupţie. Până în prezent, în cadrul grupului de lucru nu s-a discutat niciun proiect de lege, deşi mai mulţi membri ai acestuia au solicitat examinarea unui şir de proiecte.

„În cadrul Grupului de lucru s-au purtat discuţii generale. Discuţii punctuale au fost purtate doar cu privire la competenţa Procuraturii Anticorupţie, însă fără nicio finalitate. În schimb, a ieşit în evidenţă rezistenţa unor reprezentanţi ai Partidului Democrat şi ai Centrul Naţional Anticorupţie faţă de pachetul de legi cu privire la sistemul de integritate, în special privind reforma CNI”, se menţionează în declaraţie. Societatea civilă atenţionează că proiectul de lege, votat la 22 octombrie, prin care CNA a fost trecut din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului, a fost adoptat în două lecturi într-o singură zi, fără nicio consultare publică. Totodată, Ministerul Justiţiei continuă promovarea iniţiativei lansate de Centrul pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc, deşi acestea au fost criticate de reprezentanţii societăţii civile.

În acelaşi timp, din decembrie a început evaluarea instituţiilor-cheie din domeniul justiţiei şi anticorupţie de către misiunile de evaluare ale Uniunii Europene. Potrivit membrilor platformei, dacă aceste evaluări contează cât de cât pentru factorii de decizie din Republica Moldova, atunci ultimii ar trebui să manifeste diligenţă maximă în punerea la dispoziţia experţilor a tuturor informaţiilor relevante şi abţinerea de la promovarea unor proiecte de legi care modifică substanţial sistemul actual şi care nu au fost supuse expertizelor şi consultărilor publice.

Semnatarii îşi reiterează solicitările expuse anterior de societatea civilă către Guvern şi Parlament. Ei cer adoptarea cât mai curând posibil a proiectului Legii cu privire la procuratură şi a legislaţiei conexe, în versiunea propusă de grupul de lucru care a elaborat respectivele proiecte. La fel, se solicită adoptarea proiectelor de lege cu privire la CNI, privind declararea averii şi intereselor personale şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în versiunea propusă Guvernului de Ministerul Justiţiei în iunie 2015. Totodată, este solicitată suspendarea celorlalte iniţiative anticorupţie până la obţinerea opiniilor Uniunii Europene şi/sau a Consiliului Europei şi respectarea de către autorităţile publice a legislaţiei privind transparenţa decizională.

Semnatarii recomandă procurorului general şi directorului CNA să-şi dea demisia pentru că nu au luat la timp atitudinea necesară faţă de furtul din sectorul bancar, punând în pericol securitatea sectorului bancar şi financiar al Republicii Moldova, afectând masiv cursul monedei naţionale şi preţurile la resursele energetice.

Printre semnatari se numără Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltarea Durabilă, Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia Presei Independente,  Asociaţia Promo-LEX, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Fundaţia Est etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.