Societatea civilă, indignată de atacurile la adresa unui oengist din Găgăuzia

Mai multe organizaţii neguvernamentale îşi exprimă indignarea în legătură cu atacurile la persoană, etichetările şi intimidările la care este supus Mihail Sirkeli, directorul Asociaţiei „Piligrim-Demo” din UTA Găgăuzia, din partea conducerii Adunării Populare a autonomiei. ONG-urile au semnat o declaraţie prin care cer conducerii autonomiei să examineze această situaţie în structurile de etică ale Adunării Populare, transmite IPN.

Printre semnatari se numără Asociaţia Presei Independente, Centrul Naţional al ONG-urilor şi Centrul pentru Jurnalism Independent. În declaraţie se menţionează că pe pagina oficială a Adunării Populare au început să apară declaraţii ale unor deputaţi în care Mihail Sirkeli este supus unui atac verbal cu ofense personale. Aceasta după ce un grup de organizaţii obşteşti au publicat o scrisoare deschisă, adresată başcanului  Irina Vlah, cu solicitarea să nu semneze Legea locală a audiovizualului, adoptată de Adunarea Populară în două lecturi la 1 martie curent.

Potrivit ONG-urilor, pe 3 martie preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, a catalogat demersurile Asociaţiei „Piligrim-Demo” drept „discuţii de subsol”. La 12 martie, alţi doi deputaţi, Ivan Topal, şi Ivan Burgudji, l-au învinuit pe  Sirkeli în „acţiuni de discreditare a autonomiei găgăuze şi a conducerii autorităţilor publice din regiune”. În plus, acesta a fost etichetat drept „agent de influenţă plătit pentru promovarea politicii Centrului de lichidare a drepturilor şi competenţelor autonomiei”.

Organizaţiile neguvernamentale califică apariţia acestor declaraţii pe pagina oficială a Adunării Populare drept o campanie orchestrată de intimidare pentru critică a unui reprezentant al societăţii civile şi cer persoanelor care se fac vinovate de această să-şi prezinte scuze publice în faţa lui Mihail Sirkeli pe pagina www.halktoplushu.md”.

Totodată, ONG-urile i-au solicitat conducerii Adunării Populare să examineze această situaţie în structurile de etică ale Adunării şi să nu admită utilizarea resurselor administrative pentru acţiuni ilegale de intimidare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.