Acţiunile Federaţiei Ruse care au dus la anexarea peninsulei Crimeea sunt condamnate de către societatea civilă din Republica Moldova. Reprezentanţii Platformei Naţionale a Parteneriatului Estic (PaE), ai Consiliului Naţional pentru Participare şi ai Consiliului Naţional al ONG-urilor au declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că acţiunile Rusiei sunt periculoase pentru securitatea întregii regiuni, inclusiv pentru cea a Republicii Moldova.
Directorul Transparency International Moldova, Lilia Caraşciuc, facilitatorul naţional al Platformei Naţionale a Parteneriatului Estic, a declarat că peninsula Crimeea a fost anexată ilegal de către Rusia. Societatea civilă din 6 state membre ale Parteneriatului Estic s-a expus împotriva acţiunilor Moscovei. Activiştii se adresează către UE şi SUA să aplice în continuare sancţiuni Rusiei, iar UE să susţină statele din Parteneriatul Estic şi să grăbească semnarea Acordului de Asociere cu Moldova.
Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, a declarat că Federaţia Rusă a încălcat integritatea teritorială a Ucrainei, aceasta fiind o recidivă din partea statului dat, căci a mai avut astfel de acţiuni în raport cu Moldova şi Georgia. Sergiu Ostaf consideră că autorităţile trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra securitatea ţării. Directorul CReDO a subliniat că opoziţia care susţine Rusia are un comportament iresponsabil, punând în pericol cetăţenii ţării prin politicile promovate.
Victoria Bucătaru, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, a menţionat că Moldova este în pericol să fie ocupată de către Rusia deoarece are mulţi locuitorii de diferite etnii, care în mare parte sunt pro Rusia. Expertul insistă că autorităţile trebuie să mizeze pe politici de incluziune socială a minorităţilor naţionale.
Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, spune că este necesar să fie sancţionată propaganda pro rusească în mass-media moldovenească. Acesta a anunţat că ONG-urile de media vor analiza care instituţii au admis propagandă şi vor face publice rezultatele.
Directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, a spus că sunt semnale că Rusia ar urmări destabilizarea situaţiei şi în alte regiuni, atât din Ucraina, cât şi în alte state. Ion Manole a accentuat că securitatea regională nu a fost într-un astfel de pericol încă din 1940.
Societatea civilă din Moldova a redactat o declaraţie de condamnare a acţiunilor Rusiei, care va fi trimisă misiunilor diplomatice acreditate în ţară, inclusiv Ambasadei Federaţiei Ruse.