Prioritățile strategice ce țin de lupta împotriva corupției și reforma justiției, stabilite în vara anului trecut de către Guvernul Sandu, au trenat după schimbarea acestuia. Îngrijorează concentrarea puterii de către șeful statului și faptul că au loc acțiuni politizate legate de perioada preelectorală pentru alegerea președintelui țării. Sunt constatări ale Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, transmite IPN.
Ion Guzun, copreședinte, a remarcat în cadrul reuniunii a șasea a Platformei, că, la cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, sunt rezultate vizibile în ceea ce privește securitatea la frontieră, interconectarea energetică, mobilitatea persoanelor, însă sunt domenii unde nu se simt schimbări, chiar dacă au fost făcute modificări la legislație. Este vorba de reforma justiției, lupta împotriva corupției și procesul de democratizare.
Potrivit lui Ion Guzun, nu poate fi trecut cu vederea faptul că susținerea financiară din partea UE a luat o altă direcție, iar Strategia de reformă a justiției pentru perioada 2011-2016, extinsă ulterior pentru 2017, a expirat, iar de atunci nicio foaie de parcurs sau acțiuni prioritare nu au fost stabilite. „Noua strategie a reformei sectorului de justiție – un document nou în care noi nu vedem o viziune strategică ce ține de domeniul justiției. O listă de acțiuni prioritare și mai puțin strategice”, a comentat Igor Guzun. Copreședintele Platformei a mai spus că trezește îngrijorare faptul că domeniul mass-media continuă să fie afectat, propaganda rusească continuă sub auspiciile altor instituții media, care au mai făcut asemenea lucru anterior.
Cristian Pîrvulescu, la fel copreședinte al Platformei, spune că schimbările care au avut loc vara trecută au fost primite cu încredere, iar acum trezește îngrijorare faptul că o serie de priorități care au fost considerate necesare, legate de consolidarea statului de drept, întărirea justiției și de luptă împotriva corupției, nu par să fie la fel de importante.
Directorul executiv al asociației obștești Transparency International Moldova, Lilia Caraşciuc, a menționat că deseori succesele sunt doar pe hârtie, iar acum, cu părere de rău, nu poate constata succese nici pe hârtie. „Punem multe speranțe pe acea presiune pe care o exercită instituțiile europene asupra statului Republica Moldova, ca să-și curețe mâinile, dacă are aspirații europene”, a menționat Lilia Caraşciuc.
Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău, a declarat că UE dorește să vadă voință politică și acțiuni concrete în domenii precum democrația, mass-media, pluralismul politic și implicarea societății civile. UE va urmări cu atenție desfășurarea alegerilor prezidențiale și atenționează cu această ocazie asupra măsurilor necesare pentru a redresa deficiențele semnalate anterior: finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, votul din diasporă etc.
Eugen Revenco, secretar general de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a spus, la rândul său, că integrarea europeană este și rămâne prioritatea politicii interne și externe a Republicii Moldova și că acțiunile prioritare sunt coordonate la nivelul instituțiilor guvernamentale.