În anul 2014, societatea civilă aşteaptă să existe mai multă transparenţă în domeniul justiţiei. Aceasta va duce la o schimbare calitativă a actului de justiţie, susţine directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, preşedinte al Consiliul Naţional pentru Participare.
Solicitat de IPN, Sergiu Ostaf a spus că trebuie să existe mai multă transparenţă şi aceasta înseamnă acces deplin şi facil la toate hotărârile instanţelor de judecată. Accesul la această informaţie trebuie să se asigure în câteva minute, nu în câteva săptămâni, cum este acum. „Astfel am avea un control democratic asupra felului în care se efectuează justiţia în Republica Moldova”, a menţionat expertul.
O altă aşteptare legată de anul 2014 este transparenţa în activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, în activitatea Colegiului de Calificare, Colegiului Disciplinar şi Colegiului de Evaluare. „Este important să avem acces la toate şedinţele şi materialele aferente, încât să fie uşor să găsim informaţiile ̶ care judecători au fost sancţionaţi, cine a fost promovat, care sunt evaluările judecătorilor”, a menţionat expertul.
Un al obiectiv care ar trebui să fie realizat în 2014 este transferul definitiv al responsabilităţilor în domeniul gestionării sistemului justiţiei, de la Ministerul Justiţiei către CSM, şi anume Departamentul de supraveghere judiciară. „Trebuie să încheiem finalmente procesul de autonomie în cadrul sistemului justiţiei”, a spus reprezentantul societăţii civile.
Sergiu Ostaf se aşteaptă să existe mai multă transparenţă şi în cadrul activităţii Procuraturii Generale. „Deci, dorim mai multă transparenţă în activitatea Procuraturii, în ceea ce priveşte totalizarea strategiilor de învinuire şi rechizitoriu. De asemenea, aşteptăm de la Consiliul Superior al Procurorilor să fie un organ care garantează autonomia şi independenţa în activitatea Procuraturii”, a spus Sergiu Ostaf.
Referitor la acţiunile de combatere a corupţiei, reprezentantul societăţii civile a spus că este nevoie de mai multă transparenţă în procesele de achiziţii publice. Potrivit lui, peste 8 miliarde de lei din bugetul de stat se pierd prin diverse iregularităţi la licitaţii publice. „Cetăţeanul nu poate să verifice simplu, prin deschiderea unui site, care sunt ofertele unei licitaţii, cine a fost selectat. Astfel, noi vom putea controla utilizarea banului public şi aceasta va reduce enorm corupţia în folosirea banului public”, a mai spus Sergiu Ostaf. De asemenea, şi organizarea privatizărilor trebuie să fie un proces transparent, pentru a nu exista speculaţii în acest domeniu.