Consiliul Naţional de Participare (CNP) şi Consiliul Naţional al ONG-urilor din Moldova au acordat bile negre parlamentarilor pentru că la ultima şedinţă de legislativ au votat mai multe proiecte care, potrivit reprezentanţilor societăţii civile, au adus prejudicii de milioane de lei bugetului statului, transmite IPN.
Secretarul general al Consiliului ONG, Antoniţa Fonari, vicepreşedinte al CNP, a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că Parlamentul a dat dovadă de tratament preferenţial atunci când a scutit Parohia Ortodoxă „Schimbarea la Faţă a Domnului” din Comrat de taxa pentru excluderea unui teren din circuitul agricol pentru a construi pe el o biserică. Antoniţa Fonari spune că prin acest proiect s-a prejudiciat bugetul statului cu jumătate de milion de lei, bani care, potrivit ei, puteau fi investiţi în proiecte cu beneficii mult mai mari pentru societate. Secretarul general al Consiliului ONG spune că în spatele acestor acţiuni stă dorinţa guvernanţilor de a-şi consolida puterea politică şi sprijinul electoral prin intermediul adepţilor Bisericii Ortodoxe din Moldova şi al reţelei extinse de parohii din subordinea acesteia.
Adrian Lupuşor de la „Expert-Grup”, membrul de Birou al CNP, susţine că s-au comis abuzuri şi la adoptarea de către Parlament a unui proiect privind scutirea de impozite a SRL „Glorinal”. Expertul a spus că proiectul în cauză încalcă prevederile Legii privind sistemul bugetar şi procesul bugetar, precum şi Codul Fiscal. Proiectul a fost propus după aprobarea bugetelor anuale, fără a fi indicată o sursă de finanţare suplimentară pentru acesta. Potrivit lui Adrian Lupuşor, executarea proiectului ar putea duce la majorarea deficitului bugetar sau poate implica reducerea alocărilor pentru alte categorii bugetare. De asemenea, iniţiativa respectivă reprezintă un tratament preferenţial în favoarea unei companii din sectorul construcţiilor, ceea ce denaturează cadrul concurenţial şi dezavantajează alte companii din sector. Prejudiciile de pe urma acestuia sunt estimate la 12 milioane de lei.
Preşedintele CNP, Sergiu Ostaf, director CReDO,a spus că ilegală a fost şi destituirea lui Victor Parlicov din funcţia de directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Potrivit lui Ostaf, funcţia de director general este inamovibilă, iar la baza demiterii lui Parlicov nu au stat prevederi descrise în legea cu privire la energetică. Şi vicepreşedintele Curţii de Conturi, Tudor Şoitu, a fost demis ilegal, deoarece argumentele privind demiterea sa nu sunt descrise de către legislaţie, a mai spus preşedintele CNP.
Preşedintele Mişcării Ecologiste, Alecu Reniţă, membru de Birou CNP, s-a referit la Legea cu privire la transportul naval intern. Potrivit lui, acest proiect va transforma râurile Nistru şi Prut în adevărate cariere de nisip, iar cei care l-au votat şi care au interes vor spăla milioane de lei prin comercializarea nisipului.
Reprezentanţii societăţii civile au făcut apel către toţi deputaţii care s-au abţinut să voteze aceste documente să le conteste.