Societatea civilă a formulat recomandări pentru reformarea instituţiei judecătorului de instrucţie

Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să revizuiască Regulamentul privind procedura şi condiţiile de numire a judecătorului de instrucţie. De asemenea, toţi judecătorii de instrucţie trebuie numiţi pentru un mandat fix de trei ani, cu interdicţia de a-şi exercita atribuţiile două mandate consecutiv. Acestea sunt doar câteva din recomandările unui raport cu privire la reforma instituţiei judecătorului de instrucţie, realizat de către Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova (CRJM), transmite IPN.

Unul dintre autorii studiului, preşedintele CRJM, Vladislav Gribincea, a declarat miercuri, 28 ianuarie, că raportul prezintă situaţia actuală a reformei instituţiei judecătorului de instrucţie, evaluând modul de reconfirmare a judecătorilor de instrucţie în calitate de judecători de drept comun; numirea noilor judecători care exercită atribuţiile judecătorului de instrucţie. De asemenea, raportul se referă la instruirea şi soluţionarea sarcinii de lucru a judecătorilor care sunt numiţi pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie, prezentând numărul optim de judecători de instrucţie în cadrul instanţelor judecătoreşti şi opţiunile de repartizare a acestora.

Un alt autor, Ion Guzun, a declarat că, din anul 2003, în toate judecătoriile din Republica Moldova, cu excepţia celor specializate, activează judecătorii de instrucţie, în competenţa căror se include examinarea plângerilor împotriva organelor de urmărire penală, arestarea preventivă, autorizarea percheziţiilor şi a interceptării convorbirilor telefonice etc. Raportul arată că în noiembrie 2013, 87% din judecătorii de instrucţie erau foşti procurori sau ofiţeri de urmărire penală, care aveau o atitudine pronunţat pro-acuzatorială.

Totodată, s-a constat că de la crearea instituţiei judecătorului de instrucţie, numărul judecătorilor de instrucţie nu a crescut, în pofida creşterii substanţiale a volumului de muncă al acestora. Toate acestea, coroborat cu termenul redus acordat prin lege judecătorilor de instrucţiune pentru luarea unei decizii, au determinat o calitate proastă a activităţii lor şi, în final, numeroase condamnări ale Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În opinia autorului Sorina Macrinici, este nevoie de instituirea unei interdicţii pentru foştii judecători de instrucţie de a mai fi numiţi în această funcţie timp de cel puţin trei ani pentru a putea asigura integrarea acestora în corpul general de judecători. Numirea ar trebui să se facă înainte de preluarea atribuţiilor de judecător de instrucţie, timp în care judecătorii să urmeze cursuri de formare la Institutul Naţional al Justiţiei şi sarcina lor de lucru în calitate de judecători de drept comun să fie diminuată. Raportul mai recomandă ca mandatul să fie pe o perioadă fixă de trei ani, fără posibilitate de prelungire.

Raportul „Reforma instituţiei judecătorului de instrucţie în Republica Moldova”, a fost elaborat cu suportul Programului de Drept al Fundaţiei Soros-Moldova.

  • ion guzun despre judecatorii de instructie.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.