Societatea civilă a a lansat acţiuni de protest în faţa Guvernului şi Parlamentului

Societatea civilă a lansat acţiuni de protest în faţa Guvernului şi Parlamentului, cerând îndeplinirea a 7 promisiuni restante din programul de guvernare. Reprezentanţii societăţii civile au spus că, dacă până la finele acestei săptămâni, când se încheie sesiunea de primăvară-vară a legislativului, nu vor fi votate legile promise, societatea va taxa partidele de la guvernare. Acţiunea face parte din campania publică: „Numărătoare inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării: 7 zile-7 priorităţi”, transmite IPN.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a spus că, dacă nu se va vota legea privind consolidarea durabilităţii financiare a societăţii civile, cunoscută ca şi Legea 2%, circa 10 mii de organizaţii vor cunoaşte despre acest lucru şi vor taxa politicienii. „Avem foarte mulţi cetăţeni, beneficiari ai acestor politici, care aşteaptă o acţiune fermă din partea autorităţilor”, a spus Sergiu Ostaf. Acesta a adăugat că politicienii vor fi taxaţi şi dacă nu vor promova egalitatea de gen în activitatea politică sau dacă nu vor consolida regimul integrităţii publice.

Activiştii mai cer  promovarea transparenţei acţionariatului mijloacelor media şi promovarea transparenţei licitaţiilor la privatizarea bunurilor publice.

Coordonatorul de programe al Centrului de Politici şi Analize în Sănătate , Ghenadie Ţurcanu, a menţionat că, potrivit unui studiu, 87% din populaţia ţării pledează pentru o lege comprehensivă care i-ar proteja de fumul de tutun. La întrebarea ce părere au dacă un partid politic ar veni cu o asemenea lege, 83% au spus că vor susţine acest partid.

Ghenadie Ţurcanu a mai spus că, dacă nu vor fi aprobate toate aceste legi, concluzia societăţii va fi că guvernarea nu-şi respectă angajamentele. „Aceasta poate însemna că sunt interese din partea a diferite persoane. Blocarea acestor legi poate arăta că există corupţie la nivel înalt şi autorităţile nu lucrează”, a declarat reprezentantul societăţii civile.

Timp de o săptămână, societatea civilă va organiza acţiuni stradale, în faţa Guvernului şi  a Parlamentului, pentru a reaminti conducerii despre angajamentele asumate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.