Codul Administrativ va duce la o mai bună respectare a drepturilor omului, ministru

Codul Administrativ, adoptat în luna iulie a acestui an și care urmează să intre în vigoare la 1 aprilie 2019, reprezintă o speranță pentru întreg sistemul judecătoresc, dar și pentru autoritățile statului că va fortifica statul de drept. Despre aceasta a vorbit ministrul justiției, Victoria Iftodi, la o conferință dedicată adoptării în premieră în Republica Moldova a unui asemenea document. Potrivit Vioricăi Iftodi, implementarea Codului Administrativ va duce la o mai bună respectare a drepturilor omului, transmite IPN.

Codul administrativ vine să definească modul de funcționare a instituțiilor și autorităților publice și urmărește sistematizarea tuturor reglementărilor privind procedura administrativă și contenciosul administrativ. Documentul reglementată emiterea actelor administrative de către autoritățile publice, mecanismele de rezolvare a petițiilor adresate de către cetățeni. De asemenea, cuprinde totalitatea actelor legislative care în prezent stabilesc raporturile juridice de drept administrativ. În premieră, va fi reglementat refuzul de a primi sau a examina o cerere. La fel, pentru prima dată, va fi dispusă obligativitatea întocmirii dosarului administrativ de către autoritățile publice.

Victoria Iftodi a menționat, în cadrul conferinței, că noul document plasează drepturile persoanelor lezate de către o autoritate a statului la un alt nivel. Implementarea Codului Administrativ va duce la perfecționarea practicii judiciare.

Potrivit lui Ion Druță, președintele Curții Supreme de Justiție, Codul Administrativ este un document important deoarece determină statutul juridic al tuturor actorilor, atribuțiile autorităților publice administrative și ale instanțelor de judecată. Iar președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a spus că se stabilește o claritate în situațiile unor litigii administrative. Cod Administrativ este strâns legat de Codul Administrativ German. Prin acesta se preia o parte din practica germană, cunoscută prin calitatea actului de justiție și prin calitatea argumentării hotărârilor judecătorești. Mihai Poalelungi a menționat că, până la 1 aprilie 2019, când intră în vigoare Codul, este nevoie de instruirea tuturor judecătorilor cu privire la prevederile acestui document.

Rolf Hüffer, ex-președinte al Curții Administrative din Bavaria, care a făcut parte din grupul de experți pentru elaborarea Codului Administrativ, a menționat că statul de drept ar fi un stat slab dacă nu ar avea instrumentele necesare de a pune în practică legea. Jurisprudența administrativă este importantă deoarece aceasta are impact direct asupra vieții cetățenilor, a subliniat expertul. Rolf Hüffer a mai spus că documentul protejează și funcționarii publici de influențele care pot surveni de sus. Protecția juridică duce la securitatea raporturilor juridice. Iar din punct de vedere economic, un spațiu sigur juridic reprezintă un spațiu sigur pentru investiții.

Parlamentara Raisa Apolschii, președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, a menţionat că prin acest document vor fi mult mai bine reglementate relațiile dintre autoritățile publice și cetățean. Acest Cod este unul prietenos față de cetățeni deoarece permite restabilirea dreptului care au fost lezate de către autoritățile statului până a se ajunge la instanța de judecată. Instanța de judecată fiind ultimul instrument la care cetățenii pot apela.

Deputatul Igor Vremea, unul din autorii Codului, a menționat că acesta uniformizează soluțiile legale și simplifică mijloacele de acțiune a administrației, oferind o coerență și o predictibilitate a acțiunilor autorităților statului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.