Directorul executiv Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, care este și membră a Grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ prin care să fie anulat sistemul mixt de vot, consideră că hotărârea Curții Constituționale de astăzi, 2 octombrie, confirmă că Grupul a avut tot dreptul să inițieze acel referendum, iar refuzul Comisiei Electorale Centrale a fost unul ilegal, adoptat în interesul partidului de guvernare.
Într-un comentariu pentru IPN, Lilia Carasciuc menționează că hotărârea Curții denotă că lipsa cadrului regulatoriu nu poate lipsi cetățenii de acest drept. Faptul că în lipsa acestui cadru regulatoriu Parlamentul – anume acel organ care a adoptat modificarea sistemului electoral în detrimentul oricărei opoziții – va verifica, valida textele supuse referendumului, precum și va oficializa rezultatele acestuia, vine cu mesajul: „băieți, ce nu ați face, de noi nu scăpați”.
„Faptul că ulterior, eventual după alegeri, cadrul regulatoriu va fi adoptat în condițiile unui control din partea unui grup îngust de interese, îmi sugerează ideea că acest cadru regulatoriu ar putea fi ajustat din nou în funcție de faptul cât de mult îi vor „aranja” rezultatele alegerilor. Concluzia este ca sistemul democratic din Republica Moldova a fost închis într-un cerc vicios, care restrânge opțiunile societății de a face o alegere liberă, corectă și a-și decide viitorul”, susține Lilia Carasciuc.
În hotărârea sa, Curtea Constituțională a statuat că cetățenii au dreptul să inițieze desfășurarea referendumurilor legislative în condițiile legii. Până la reglementarea procedurii de inițiere a referendumurilor legislative și de oficializare a rezultatelor acestora, competența de a verifica validitatea textelor supuse referendumurilor, precum și de a oficializa rezultatele acestora, îi aparține Parlamentului.
Curtea s-a expus după ce, la începutul lunii aprilie, Grupul de inițiativă pentru anularea sistemului mixt de vot, prin intermediul unui grup de deputați din Partidul Liberal Democrat, a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind dreptul cetățenilor la inițierea referendumurilor legislative. Sesizarea a venit ca urmare a două încercări eșuate de înregistrare a grupului de inițiativă în vederea organizării unui referendum pentru anularea sistemului mixt de vot. Magistrații constituționali urmau să spună dacă cetățenii au sau nu dreptul la referendumuri legislative, în condițiile în care Comisia Electorală Centrală, atunci când a refuzat a doua oară înregistrarea grupului de inițiativă, a făcut trimitere la un aviz al Comisiei juridice a Parlamentului, potrivit căruia în Constituție referendumurile legislative nu sunt expres reglementate.