Conducerea ţării, politicieni, activişti şi familii ale deportaţilor au depus, miercuri, flori la monumentul victimelor deportărilor staliniste din scuarul Gării, comemorând astfel oamenii care au avut de suferit de pe urma represiunilor staliniste. Astăzi, 6 iulie, s-au făcut 67 de ani de la al doilea val de deportări, cel mai mare, când au fost deportate 35,7 mii de persoane, transmite IPN.
Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a spus că, dacă se va pune problema ca Moldova să ajungă iarăşi sub influenţa celor care au provocat acele deportări, dar şi foametea organizată, cel puţin oamenii care au avut de suferit în acea perioadă se vor răscula şi nu vor permite ocuparea ţării.
În dimineaţa zilei de astăzi, premierul Pavel Filip, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, membrii Guvernului şi deputaţii au depus flori la monumentul „Trenul Durerii”. „Este o datorie morală să comemorăm victimele deportărilor. Data de 6 iulie 1949 a reprezentat apogeul terorii deportărilor, când mai mulţi moldoveni care reprezentau elita ţării noastre în domeniul medicinei, educaţiei, culturii, dar şi alţi oameni înstăriţi de la sate au fost deportaţi în Siberia. Această zi ne va aminti acele lecţii dure ale istoriei şi, din punctul meu de vedere, politicienii trebuie să tragă concluziile necesare astfel încât să avem toleranţă în societate şi să facem tot posibilul ca aceste fapte să nu se mai repete niciodată”, a menţionat Pavel Filip.
Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova, a menţionat că soldaţii sovietici au năvălit pe neaşteptate în casele celor mai oneste personalităţi, acestea fiind scoase din gospodăriile lor, încărcate în vagoanele mărfare şi duse în neştiinţă în pustiurile Kazahstanului şi Siberia de gheaţă. A doua zi bărbaţii au fost rupţi din sânul familiei, duşi în gulagurile siberiene şi condamnaţi care la împuşcare, care la 15-25 de ani de detenţie numai pentru că au fost primari, deputaţi, preoţi, profesori şi gospodari de frunte.
Din an în an, rămân tot mai puţini dintre cei care au trecut prin ororile deportărilor. „Din acele 94 792 de mii de persoane, despre care i s-a raportat lui Stalin ca fiind deportate pe veci, pentru a se forma colonii moldoveneşti în pădurile siberiene şi pustiurile Kazahstanului, în prezent am mai rămas circa nouă mii de persoane sau nici un procent din toţi cei duşi pe viaţă în străinătate. Noi plecăm, dar istoria rămâne urmaşilor noştri”, a spus preşedinta Asociaţiei.
Mulţi dintre cei deportaţi aşa şi nu s-au mai întors acasă.