Socialiştii se îngrijorează că ar putea fi majorate tarifele la energie

Deputaţii socialişti se îngrijorează că ar putea fi majorate tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30% începând cu 1 ianuarie 2017. Într-o conferinţă de presă, socialiştii au declarat că acest lucru s-ar putea întâmpla după ce Ministerul Economiei a încheiat un Aranjament cu compania Gas Natural Fenosa, prin care ministerul a recunoscut pierderile furnizorului de energie electrică în sumă de 1,7 miliarde de lei şi s-a obligat să le acopere din contul tarifelor achitate de cetăţeni, transmite IPN.

„Creşterea cheltuielilor pentru producerea agentului termic s-a produs, în mare măsură, în urma reorganizării iraţionale a complexului termoenergetic al capitalei (comasarea CET-1, CET-2 şi Termocom). În consecință, administrarea acestor întreprinderi a fost preluată de persoane incompetente, care distrug conştient complexul termoenergetic al Chişinăului. Astfel, întreprinderea Termocom, în prezent, a ajuns în faliment, CET-1 este conservată, iar CET-2 funcţionează la jumătate din capacitate, ceea ce conduce la majorarea esenţială a tarifelor pentru consumatori”, a menţionat deputatul PSRM, Vlad Batrâncea.

Socialiştii au menţionat, de asemenea, că Guvernul şi-ar fi asumat majorarea tarifelor la energia electrică şi agentul termic atunci când a semnat Memorandumul cu FMI. Potrivit PSRM, punctul 32 al acestui Memorandum prevede că „devierile de tarif, acumulate de companiile energetice, urmează să fie compensate prin includerea acestora în tarif”, şi aceste devieri echivalează cu suma de 2,2 miliarde de lei.

Socialiştii au condamnat modul „netransparent şi neargumentat de formare a tarifelor la energia electrică şi agentul termic” şi au înaintat mai multe revendicări printre care efectuarea unui audit internaţional complex al activităţii companiilor energetice de către ANRE, efectuarea unui control amplu al activităţii companiilor energetice de către Centrul Naţional Anticorupţie, introducerea unui moratoriu pe revizuirea tarifelor până la finalizarea auditului internaţional şi a controlului din partea CNA.

Ministerul Economiei și Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova au semnat Aranjamentul pentru regularizarea recuperării devierilor tarifare, înregistrate ca urmare a neajustării tarifelor la energia electrică în perioada anilor 2012-2015. Părțile au convenit că perioada de recuperare a devierilor tarifare va începe la 1 ianuarie 2017. La acest moment, suma devierilor, ajustată la rata dobânzii, va constitui circa 1,75 miliarde de lei și va fi recuperată într-o perioadă de 4 ani, cuprinsă între 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2020, prin intermediul tarifelor de distribuție și furnizare a energiei electrice calculate și ajustate anual în scopul recuperării integrale a datoriei de bază pe parcursul perioadei de recuperare indicate, la o rată a dobânzii de 7,66% anual.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.