Socialiștii propun adoptarea în Parlament, de către toate fracțiunile, a unei declarații „privind direcția strategică de cooperare internațională a Republicii Moldova”, având la bază interesele tuturor cetățenilor țării”. Potrivit PSRM, prioritatea președintelui țării și a Guvernului trebuie să fie „cursul politicii externe echilibrate”, transmite IPN.
PSRM menționează că există consens că Republica Moldova aparține Europei și parcursul ei trebuie să fie în continuare spre construirea unui stat democratic, care îmbrățișează valorile europene, în care cetățenii să se simtă respectați și în siguranță. PSRM sprijină principiul neutralității țării și „dorința majorității cetățenilor ca Republica Moldova să nu adere la vreun bloc militar internațional”.
Potrivit socialiștilor, o politică externă echilibrată presupune realizarea eficientă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a parteneriatelor strategice stabilite pe platforma de cooperare guvernamentală cu Federația Rusă și a noilor proiecte integraționiste din spațiul CSI. Tot aici se înscrie realizarea proiectelor strategice derulate împreuna cu Statele Unite ale Americii, dar și cu vecinii România și Ucraina. În același context, e nevoie de fortificarea relațiilor cu toate statele membre ale Uniunii Europene și ale CSI.
„Suntem convinși că doar o politică externă echilibrată și multivectorială va ajuta la reducerea tensiunilor sociale și prosperarea țării. Totodată, credem că această politică externă echilibrată poate apropia reunificarea Republicii Moldova și poate consolida pacea și liniștea în regiune”, se menționează într-un comunicat de presă remis de formațiune.
PSRM menționează că a venit momentul ca toate partidele să-și asume erorile politice din trecut, care au dus la divizarea țării pe false criterii geopolitice, și ca toți politicienii, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, să-și unească eforturile pentru a repune Republica Moldova pe o platformă externă echilibrată. O platformă prin intermediul căreia cetățenii moldoveni să se simtă protejați și sprijiniți, indiferent că se află în țară sau peste hotare.
În opinia socialiștilor, politica externă echilibrată în interesele cetățenilor pentru Moldova trebuie să devină un proiect strategic național, care să aibă la bază interesele fiecărui cetățean, nu interesele politice ale unor partide. În același timp, agenda politicii externe a Republicii Moldova nu trebuie să mai impună false bariere geopolitice, prin care colaborarea noastră internațională să fie limitată la un grup restrâns de parteneri, în funcție de interesele de moment ale unor partide.