Reprezentanții Partidului Socialiștilor susțin că, în ultimii ani, învățământul moldovenesc a degradat, fiind necesare reforme pe care ei sunt gata să și le asume.
Potrivit lui Alexandr Usatîi, consilier municipal la Bălți și fost profesor, începând cu 2009 procesul de degradare a educației a devenit extrem de vizibil. S-au închis școli, iar în consecință au apărut și alte probleme care au făcut ca educația să fie ineficientă. Programele de învățământ sunt supraîncărcate la toate disciplinele, iar elevii nu sunt în stare să asimileze un volum atât de mare de material didactic. Totodată, introducerea camerelor de luat vederi la examenele de bacalaureat este o greșeală, consideră reprezentantul PSRM.
Ala Ursu-Antoci, consilier PSRM pe probleme de învățământ, spune că finanțarea instituțiilor de învățământ per-elev „este o catastrofă” și trebuie să se revină la finanțarea per instituție, cum a fost până în 2009. De asemenea, trebuie reîntoarsă funcția de director adjunct pentru educație în instituțiile de învățământ.
Deputatul Vladimir Odnostalco a spus că, din cauza închiderii și reorganizării a numeroase școli, calitatea educației este proastă. Numai în ultimii trei ani au fost închise 83 de școli. Cât ține de profesori, din 2010 au fost eliberați din funcție aproape zece mii de profesori, afirmă parlamentarul. „ 27% din pedagogi sunt persoane de peste 60 de ani, ceea ce vorbește despre faptul că tinerii nu vin în sistem, că profesia nu este atractivă, noi vrem să întoarcem atractivitatea acesteia”, s-a angajat reprezentantul PSRM. Vladimir Odnostalco a mai spus că sistemul trebuie reformat începând de la Codul Educației.