Deputaţii socialişti au criticat dur noul proiect de lege cu privire la sistemul de pensii, în special creşterea graduală a vârstei de pensionare, începând cu 1 ianuarie 2017, de la 57 până la 62 de ani pentru femei şi de la 62 la 65 de ani pentru bărbaţi, transmite IPN.
Deputatul Vlad Batrâncea a menţionat că proiectul răspunde cerinţelor FMI şi este în defavoarea populaţiei. Proiectul a fost aprobat de Guvern fără să fie dezbătut în cadrul unor audieri publice. „Dacă în prezent în Moldova speranţa de viaţă a bărbaţilor este de circa 67,5 ani, după implementarea noii reforme, majoritatea riscă să nu mai ajungă la pensie. Iar ţinând cont de faptul că exodul populaţiei este într-o continuă creştere, ne putem pomeni că în viitorul apropiat nu va avea cine contribui la crearea fondului de pensionare”, a menţionat parlamentarul.
Un alt deputat socialist, Grigore Novac, a accentuat asupra existenţei unui decalaj enorm între pensiile majorităţii populaţiei, care constituie circa 700-800 de lei, şi pensiile „unei caste privelegiate” de beneficiari, printre care judecători, procurori, membri ai Guvernului, care primesc pensii de peste 12 mii de lei. Potrivit deputatului, noua reformă a pensiei nu schimbă nimic în acest sens.
Deputaţii socialişti au declarat că nu vor susţine în Parlament acest proiect de lege şi vor face tot posibilul pentru a stopa intrarea lui în vigoare. Socialiştii au chemat şi societatea civilă să se manifeste activ împotriva implementării acesteia.
Soluţia, potrivit socialiştilor, constă nu în majorarea vârstei de pensionare, ci în dezvoltarea economiei, inclusiv prin deschiderea pieţei de desfacere în Federaţia Rusă, atragerea investiţiilor, crearea locurilor de muncă, motivarea cetăţenilor să trăiască şi să muncească în Moldova. În opinia lor, aceste lucruri actuala guvernare nu este capabilă să le realizeze.