Socialiștii consideră că hotărârea prin care starea de urgență a fost prelungită cu 45 de zile este neconstituțională. Deputații Partidului Socialiștilor s-au adresat la Curtea Constituțională, transmite IPN.
Potrivit PSRM, hotărârea votată de majoritatea parlamentară este lipsită de o motivare argumentată. Documentul a fost adoptat cu mai multe încălcări ale legislației naționale și internaționale. De asemenea, sunt nejustificat restrânse drepturile cetățenilor, afirmă autorii sesizării.
„Unul din motivele care stau la baza hotărârii – factorul regional, manifestat prin fluxul refugiaților, s-a consumat deja. Or, măsurile normative și logistice au fost deja adoptate și întreprinse. Cel de-al doilea argument – factorul energetic, de asemenea nu poate fi considerat circumstanță deoarece în Republica Moldova atât Parlamentul, cât și Guvernul exercită un mandat deplin și funcțional, care nu necesită adoptarea unor măsuri prompte prin derogare de la cadrul legal general”, precizează PSRM.
Pe 23 iunie, starea de urgență instituită pe 24 februarie și prelungită pe 21 aprilie a fost extinsă din nou, pentru un termen de 45 de zile. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de Parlament la prezentarea unui demers de către prim-ministra Natalia Gavrilița. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și cei din Partidul Șor nu au susținut prelungirea stării de urgență. În acea ședință, șefa executivului a menționat că Guvernul are nevoie în continuare de pârghii și instrumente ce pot permite luarea deciziilor rapide și eficiente, care nu pot fi adoptate în condițiile cadrului normativ obișnuit. Acestea vizează și procedurile de alocare a mijloacelor financiare, de simplificare a procedurilor de control vamal, sincronizarea activității posturilor vamale în funcție de fluxul de mărfuri și pasageri și de evoluția situației în regiune, inclusiv în vederea fluidizării traficului de mărfuri și pasageri la frontieră.