Socialiştii au contestat constituţionalitatea unui articol din Regulamentul Parlamentului

Prevederile din Regulamentul Parlamentului care se referă la modificarea şi completarea ordinii de zi a şedinţelor în plen au servit obiectul unei sesizări la Curtea Constituţională, depusă de către socialiştii Igor Dodon şi Ion Ceban, transmite IPN.

Potrivit autorilor sesizării, după adoptarea unor modificări în Regulamentul Parlamentului, deputaţii care au părăsit rândurile fracţiunilor parlamentare sunt lipsiţi de dreptul de a face propuneri de modificare şi completare a ordinii de zi dacă nu se vor întruni în număr de minimum 5 parlamentari, pentru a semna o cerere şi, respectiv, o decizie privind modificarea sau completarea ordinii de zi.

În opinia autorilor sesizării, această prevedere limitează dreptul la iniţiativă legislativă, la fel este afectată integritatea mandatului şi independenţa deputatului în calitatea sa de reprezentant al poporului, fiind astfel încălcată legea fundamentală – Constituţia.

Nemulţumirea socialiştilor a parvenit după ce, la data de 17 februarie, Igor Dodon a depus o cerere prealabilă de includere pe ordinea de zi a şedinţei din 20 februarie a proiectului unei legii. Cu toate că preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a dat citire cererii în şedinţă, vicepreşedintele Andrian Candu a solicitat de a nu supune votului proiectul menţionat, invocând nerespectarea prevederilor Regulamentului Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.