Reprezentanții fracțiunilor parlamentare sunt în așteptarea echipei guvernamentale și a programului de guvernare propus de candiatul desemnat, Natalia Gavrilița, pentru a decide, dacă susțin sau nu Guvernul condus de reprezentanta PAS. Socialiștii, care dețin pachetul de control în Parlament, spun că vor decide la ședința Consiliului Republican, dacă-și dau sau nu votul pentru Executivul condus de Natalia Gavrilița, notează IPN.
Reprezentanții Pro Moldova o acuză pe președintele Sandu că ar arunca țăra într-o criză ecomonică de proporții prin insistența de a declanșa alegeri anticipate cu orice preț, întrucât, în lipsa unui Guvern plenipotențiar, nu pot fi accesate împrumuturi din străinătate pentru a acoperi deficitul bugetar enorm din acest an.
,,Dna Sandu încalcă norma constituțională. Obligația unui președinte este ca norma constituțională să producă efecte juridice și legea să funcționeze. Nu să arunce țara în criză. Obligația unui președinte este să contribuie să existe un Guvern funcțional și responsabil”, a declarat deputatul Pro Moldova, Vlad Cebotari în cadrul emisiunii ,,Întreabă Ghețu” de la postul de televiziune TV8.
În cadrul aceleiași emisiuni, deputatul Platformei DA, Iurie Reniță a menționat că soluția depășirii impasului politic este învestirea unui Guvern provizoriu.
,,Eu aș veni cu formula unui Guvern temporar, responsabil, care timp de 2-3 luni ar schimba puțin situația și ar deschide calea pentru alegeri parlamentare libere și democratice în acest an”, a declarat Iurie Reniță.
Socialiștii, de votul cărora depinde soarta Guvernului Gavrilița, spun că n-au luat deocamdată o decizie finală privind votarea sau nevotarea noului Cabinet de Miniștri. Cert este că socialiștii se vor prezenta la ședința plenului, în timpul căreia va fi dezbătut programul de guvernare propus de Natalia Gavrilița.
,,Republica Moldova este ostatica unor mofturi ale președintelui Maia Sandu. Noi în timpul ședinței Parlamentului vom pune foarte multe întrebări pentru a scoate la iveală profesionalismului sau neprofesionalismul echipei cu care vine dna Gavrilița. La ședința Consiliului Republican vom decide dacă votăm sau nu acest Guvern”, a declarat deputatul PSRM, Grigore Novac.
Reprezentanții PAS spun că învestirea unui nou Guvern, oricât de profesionist ar fi acesta, nu face altceva decât să amâne data alegerilor parlamentare anticipate.
,,Cu Guvernul Maiei Sandu exact despre asta s-a discutat, că va sta câteva luni și vor fi declanșate anticipate, ulterior a venit Guvernul Chicu și a spus că va activa până la alegeri anticipate. Acesta ar fi al treilea Guvern înainte de anticipate și deja e ridicol. Nu este credibil în fața cetățeanului să spui că va exista încă un Guvern până la anticipate”, a spus deputatul PAS Dumitru Alaiba.
Din ziua semnării decretului privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, acesta are la dispoziție 15 zile pentru a-și crea echipa guvernamentală și programul de guvernare. Ulterior, se prezintă în plenul Parlamentului pentru a cere vot de încredere deputaților. Guvernul este învestit cu voturile a cel puțin 51 de parlamentari.