Soarta Declaraţiei de Independenţă. Opinii controversate
Nici la mai bine de 4 luni, opinia publică nu cunoaşte cu exactitate ce s-a întâmplat în aprilie cu Declaraţia de Independenţă, actul principal care confirmă că la 27 august 1991 Moldova a devenit stat independent.
Despre distrugerea Declaraţiei de Independenţă primul a vorbit preşedintele Asociaţiei “Parlamentul “90”, Pantelei Sandulachi, care a făcut referire la “o sursă de mare încredere din Parlament”. El a spus că atunci când s-a deschis safeul în care se păstra principalul act al statului, “ a fost găsit scrum”.
La 15 iulie, la mai bine de trei luni de la protestele din 7 aprilie, preşedintele în exerciţiu al R.Moldova, Vladimir Voronin, a confirmat că originalul Declaraţiei de Independență a ars, împreună cu 80% din arhiva legislativului. Anterior acestor declaraţii, deputatul comunist Mark Tkaciuk, a spus că originalul Declaraţiei de Independenţă a R.Moldova nu a ars, pentru că se află la Bucureşti.
Solicitat de Info-Prim Neo, unul din semnatarii Declaraţiei de Independenţă, Anatol Ţăranu, a declarat că acest caz trebuie să fie elucidat de o comisie specială, care se va pronunţa şi asupra condiţiilor de păstrare a acestui act şi va stabili persoanele vinovate de distrugerea lui. Considerând că acest document este încă o victimă a vandalismului declanşat de guvernarea comunistă, Ţăranu spune că, dacă şi a ars, R.Moldova nu şi-a pierdut independenţa şi va continua să realizeze o independenţă adevărată.
Primul preşedinte al Parlamentului, Alexandru Moşanu, care a dat citire documentului la Marea Adunare Naţională de la 27 august 1991, pune la îndoială distrugerea actului. Alexandru Moşanu spune că, dacă era adevărat, preşedintele ţării, dar şi preşedintele de atunci al legislativului, Marian Lupu, ar fi trebuit să facă o declaraţie publică, să convoace o comisie pentru elucidarea circumstanţelor cazului.
Nici Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, nu crede că Declaraţia de Independenţă ar fi ars. “Am auzit vorbe, dar ar trebui să fie o confirmare oficială, ca să putem discuta la modul serios despre acest lucru”, a spus Chirtoacă.
Ex-consilierul lui Voronin, politicianu Sergiu Mocanu, se declară convins că cineva a avut mare interes ca în acele incendii, provocate din interior, să ardă cât mai multe documente. Mocanu, care totuşi pune la îndoială distrugerea Declaraţiei de Independenţă, crede că este o stratagemă a comuniştilor pentru a sustrage atenţia populaţiei.
Ex-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Ţurcanu, deputat ales pe listele PCRM, a spus că Declaraţia de Independenţă „poate fi recuperată în cinci minute”, ceea ce este, în viziunea unor lideri de opinie, o confirmare că documentul nici nu a ars, nici nu a fost răpit de „ocupanţii români”, ci este intact.
Jurnalistul Arcadie Gherasim consideră că referinţele liderilor comunişti cu privire la soarta Declaraţiei de Independenţă demonstrează că ei au pus la cale o tentativă de a distruge documentul, „care a consfinţit ruperea Moldovei de imperiul sovietic”, „dar se cam tem să o facă, pentru că prea s-au încâlcit în propriile ipoteze”.