O mare parte din judecători, procurori și avocați pot fi numiți actori în mecanismul de injustiție, dar și actori în procesul de corupție. O opinie în acest sens a fost exprimată de judecătoarea și președinta Asociației „Vocea Justiției”, Victoria Sanduța, într-un interviu pentru IPN.
„Noi avem dosare în spațiul public, din partea avocaților care se ocupau cu trafic de influență. Adică, se ocupau cu intermedierea banilor dintre client și judecător sau procuror, iar judecătorul sau procurorul, la rândul său, vindeau hotărârea sau actul judiciar de care era nevoie”, a declarat judecătoarea.
În opinia sa, este important ca persoanele care exercită funcția de judecător sau procuror să fie oameni de bună credință. „Eu aș vrea ca sloganul reformei justiției să fie anume acesta: „Oameni de bună credință – în funcții cheie”, în funcțiile de decizie în sistemul judecătoresc și sistemul procuraturii, pentru că atunci când există bună credință niciodată persoana n-o să-și permită să folosească legea, să denatureze legea în folosul propriu sau în interesul unui grup mic de persoane”, a adăugat ea.
Victoria Sanduța spune că a existat și mită, și trafic de influență, și nu doar influență prin bani, dar și prin oarecare avantaje, nu doar personale, ci și, de exemplu, pentru membri ai familiei. „Corupția nu înseamnă doar mită și trafic de influență, corupția înseamnă și îmbogățirea ilicită. Necorespunderea vădită a nivelului de trai al unui judecător sau a unui procuror cu veniturile sale legal declarate la fel este un indicator al corupției. Problema este că cei care trebuie să se sesizeze și să examineze aceste lucruri nu o fac și această inacțiune este condamnabilă”, a declarat judecătoarea.
Ea a remarcat că, din spusele colegilor, unii din ei au fost presați, intimidați, de către factori de decizie din interiorul sistemului, de către președinți de instanțe, vicepreședinți, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de către judecători de la Curtea Supremă de Justiție sau de la Curtea de Apel. Ei au fost supuși unor presiuni pentru a lua anumite decizii pe dosare. Cu regret, spune Victoria Sanduța, cei care au încercat să-i intimideze nu doar că nu vor fi pedepsiți, dar vor fi promovați. Și exemplul clasic în acest sens este Mihai Murguleț, judecătorul care a fost exclus din sistem atunci când a declarat presiuni din partea unui șir larg de persoane sus-puse.
___
Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenției de presă IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia”. Victoria Sanduța este judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru și președinta Asociației „Vocea Justiției”. În iulie 2019, judecătoarea a dat citire, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, unei declarații comune a unor judecători, prin care condamnă lipsa de independență și de integritate a instituției și a sistemului judecătoresc în general. Tot atunci, i-a numit pe membrii CSM „complici ai regimului Plahotniuc” și le-a cerut demisia.