Situaţie critică în grădiniţele din capitală
67 de grădiniţe şi şcoli din capitală nu au căldură. Temperatura medie în aceste instituţii oscilează între 9 şi 16 grade Celsius şi este menţinută cu ajutorul reşourilor electrice. „Dacă în instituţiile de învăţământ preuniversitar se mai poate activa, deoarece copiii sunt mai mari, în grădiniţe situaţia este critică”, a declarat luni, 10 noiembrie, în şedinţa operativă de la Primărie, şeful adjunct al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport (DGETS), Gheorghe Suceveanu, transmite Info-Prim Neo.
Acesta a mai spus că reţelele electrice rezistă cu greu presiunii la care sunt supuse. Situaţia se va agrava, dacă se va menţine aceeaşi stare de lucruri.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a dispus, în cazul în care situaţia va deveni critică, să se convină cu părinţii şi cu directorii instituţiilor suspendarea procesului de învăţământ. Edilul a calificat situaţia creată ca fiind „un şantaj absurd şi tâmpit al Moldova-Gaz”. Totodată, el a spus că „lovitura criminală” asupra copiilor nu are nici un temei legal, „Moldova-Gaz” înaintează pretenţii faţă de Primărie fără a avea vre-o relaţie juridică cu aceasta.
Potrivit şefei Direcţiei generale finanţe, Maria Cărăuş, instituţiile de învăţământ din capitală nu au datorii pentru consumul de energie termică.
Şi pacienţii din unele instituţii medicale din capitală au de suferit. Potrivit şefului Direcţiei sănătăţii, Mihai Moldovanu, 18 instituţii medicale nu au încălzire. Cea mai dificilă situaţie este în spitale, inclusiv în spitalul clinic municipal pentru copii Valentin Ignatenco”. Temperatura în saloane este de 9-10 grade Celsius, motiv pentru care sunt spitalizaţi doar pacienţii în cazuri de urgenţă.
Grădiniţele şi instituţiile medicale din capitală au fost conectate la căldură la 27 octombrie. Instituţiile de învăţământ preuniversitar urmau să primească agent termic începând cu revenirea elevilor din vacanţă, la 10 noiembrie.
Termocom a sistat, la 4 noiembrie, furnizarea agentului termic în sectoarele Buicani şi Centru şi în mai multe suburbii ale capitalei. Furnizorul a invocat sistarea de către Moldova-Gaz a livrărilor de materie primă către întreprindere. Consiliul municipal Chişinău a votat la 7 noiembrie alocarea a 36 mln lei ceruţi de Termocom pentru achitarea datoriei faţă de Moldova-Gaz.
Furnizorul de gaze naturale a declarat că nu va relua livrările până când municipalitatea nu va aproba un tarif de peste 820 lei pentru o gigacalorie. Actualmente tarigul este de 540 lei. O treime din consumatorii municipiului Chişinău rămân în continuare fără termificare şi apă caldă.
-
gheorghe suceveanu despre situatia in institutiile de invatamant.mp3
- 0