Devalorizarea leului în raport cu principalele valute străine va duce la majorarea preţurilor pe termen mediu şi lung, în special la produsele de import. Natan Garştea, directorul Agenţiei de rating şi estimare Estimator-VM, a declarat pentru IPN că situaţia creată pe piaţa valutară va duce la creşterea costului vieţii.
Din ieftinirea leului au de câştigat exportatorii, fiindcă producţia vândută peste hotare în valută străină le aduce acum mai mulţi lei. În acelaşi timp, au de pierdut importatorii, întrucât producţia de peste hotare începe să coste mai mult pe piaţa internă. Mai au de pierdut şi toţi cei care au cheltuieli exprimate în valută. De obicei chiria aşa se calculează.
„Pe termen mediu şi lung, vom asista la o creştere a preţutrilor, cel mai grav şi care ne va afecta pe toţi este creşterea preţului la gaz şi la energia electrică. Sigur şi produsele de import se vor scumpi, va creşte costul vieţii. Cei care au credite în valută sunt nevoiţi să plătească lunar tot mai mulţi lei pentru a-şi achita ratele. Depozitele în lei se depreciază şi ele”, a mai spus Natan Garştea.
Expertul sugerează persoanelor care nu au plăţi valutare, nu au interacţiuni care implică valută, să stea calm cu economiile în lei. Desigur, este benefică şi păstrarea unor rezerve în valută.
Evoluţia situaţiei pe piaţă depinde de acţiunile Băncii Naţionale. Natan Garştea crede că instituţia are destule pârghii pentru a a gestiona situaţia şi a stopa deprecierea monedei naţionale.
BNM a anunţat pentru 22 ianuarie un curs de 19,98 lei pentru un euro şi 17,26 lei pentru un dolar. La casele de schimb valutar şi la bănci euro costă peste 20 de lei, iar dolarul aproape 17,50 lei.