Situaţia pe piaţa valutară este favorabilă şi pentru populaţie, şi pentru agenţii economici, guvernatorul BNM
Situaţia pe piaţa valutară este favorabilă atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, comentând modificările ce au intervenit în ultimul timp în cursul de schimb al monedei naţionale, citat de Info Prim Neo. Analiştii economici consideră că situaţia e „un fel de sabie cu două tăişuri”.
Potrivit guvernatorului, deprecierea leului moldovenesc faţă euro este determinată de evoluţiile pe piaţa internaţională.
„În ultimele patru luni, dolarul SUA s-a depreciat semnificativ faţă de euro şi având în vedere că, oficial, cursul leului în Republica Moldova este stabilit în raport cu dolarul prin procedura simplă de kros-kurs, leul moldovenesc s-a depreciat faţă de moneda unică europeană. Alte motive nu există”, a specificat Drăguţanu
El a spus că este foarte greu de prognozat evoluţiile pe piaţa internaţională şi că în prezent doar marii operatori ai burselor internaţionale încearcă să facă unele aprecieri în acest sens şi să câştige din diferenţa de curs dolar-euro.
Guvernatorul BNM a reiterat că transferurile de la cetăţenii Moldovei care lucrează peste hotare s-au majorat în 2011 faţă de 2010 şi populaţia posedă mai multă valută.
„Trebuie să subliniem că rezervele populaţiei sunt mai mult în euro şi în ultimul timp vânzările de euro au crescut simţitor, pentru că oamenii, pe fundalul aprecierii monedei unice europene, obţin un preţ mai bun pentru euro. Pe de altă parte, această ofertă din partea populaţiei permite să fie satisfăcută cererea de valută a agenţilor economici care procură materie primă, produse şi alte importuri necesare pentru desfăşurarea afacerilor lor. Această corelaţie între cerere şi ofertă a condus la aprecierea uşoară a leului faţă de dolar. Astfel că populaţia e mulţumită că vinde euro la un preţ mai mare, deoarece leul s-a depreciat în raport cu moneda unică europeană, dar şi agenţii economici se simt confortabil că dolarul s-a depreciat puţin. Şi pentru moment situaţia pe piaţa valutară este foarte bună pentru toţi”, a relevat guvernatorul BNM.
Şi Alex Oprunenco, analist Expert-Grup, consideră dificilă prognozarea evoluţiilor ulterioare pe piaţa valutară internaţională.
„Investitorii în prezent manifestă un interes mai mare faţă de euro, băncile europene fac totul pentru a oferi o rată a dobânzilor mai atractivă acestor investitori. Dar moneda unică europeană are şi ea riscurile sale, legate de datoriile suverane ale unor state din UE. Grecia, Portugalia sunt într-o situaţie critică, există şi riscuri politice precum venirea la putere a unor partide populiste de dreapta în Franţa,Finlanda şi alte state,care a putea submina stabilitatea euro”, a subliniat Oprunenco.
Analistul Expert-Grup a fost rezervat şi în aprecierea situaţiei pe piaţa valutară a Moldovei.
„Oamenii poate că şi vând mai scump euro, dar să nu uităm că cele mai mari importuri le facem în prezent din zona euro şi acestea devin mai scumpe. E un fel de sabie cu două tăişuri”, a adăugat el.