Situația mass-mediei în Republica Moldova a fost gravă și în 2020, studiu

Situația mass-mediei în Republica Moldova a fost gravă și în 2020, înregistrându-se aceeași stare a presei pentru al cincilea an consecutiv. Instabilitatea politică și criza economică, suprapusă pe criza pandemică, s-au răsfrânt direct asupra activității mass-media, arată Indicele privind Situația Presei în Moldova (ISPM) în anul 2020, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) luni, 15 februarie, transmite IPN.

Potrivit studiului, anul trecut starea presei autohtone a înregistrat un anti-record, cei 14 evaluatori oferindu-i cel mai scăzut punctaj de până acum. Raportul arată, între altele, că instituțiile media și jurnaliștii nu au beneficiat de securitate deplină. Jurnaliștii s-au ciocnit și în 2020 cu amenințări lansate de politicieni sau funcționari publici, precum și cu limitarea accesului la informație în plină criză pandemică, iar aplicarea ineficientă a legii a încurajat acest fenomen.

Studiul este efectuat pentru al cincilea an consecutiv și oferă un diagnostic presei în ansamblu, specificând problemele, dar și evoluțiile-cheie din mass-media din Republica Moldova. În ceea ce privește cadrul juridic de reglementare a activității mass-media, este atestată o situație gravă, generată, pe de o parte, de lipsa preocupărilor guvernării pentru îmbunătățirea legislației și, pe de altă parte, de implementarea, în cele mai dese cazuri, inadecvată a normelor legale în vigoare.

Punctajul acordat contextului politic atestă o situație extrem de gravă. Importante instituții media au fost utilizate masiv ca instrumente de influență politică pe tot parcursul anului, atingând apogeul în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. O parte din presa afiliată politic a purtat războaie informaționale împotriva opoziției, societății civile, dar și a mass-mediei independente.

Punctajul acordat mediului economic reflectă condițiile economice precare în care a activat mass-media. Starea de urgență în sănătate a aprofundat criza economică, făcând ca piața de publicitate, și așa subdezvoltată, să se contracteze și mai mult. În plus, necesitatea activității redacționale la distanță și asigurarea securității sanitare a generat cheltuieli suplimentare pe cont propriu.

Experții mass-media recomandă să fie reluată activitatea Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, constituit pe lângă Parlamentul Republicii Moldova. Pentru Grupul de lucru și pentru corpul legislativ să devină o prioritate începerea implementării cu bună credință a Concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei. Să fie diminuată influența factorului politic asupra activității mass-mediei prin lărgirea sectorului presei independente. Să fie raportat public orice abuz al politicienilor în raport cu mass-media. Experții mai recomandă fie consolidată solidaritatea breslei jurnalistice în atingerea scopului comun de îndepărtare a amestecului politic în activitatea presei. Precum și să fie implementate politici publice juridico-economice care să asigure instituțiilor mediatice o activitate în condiții concurențiale echitabile și transparente, pe măsură să le protejeze de pericolul falimentării și dispariției.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.