Situaţia liceului cu predare în limba română din Tighina „Alexandru cel Bun” rămâne incertă
Situaţia liceului teoretic „Alexandru cel Bun” din oraşul Tighina (Bender) este sub control. Instituţia de învăţământ a îndeplinit toate cerinţele Centrului de igienă şi epidemiologie, susţine copreşedintele Comisiei Unificate de Control, Ion Solonenco. Pe de altă parte, juristul asociaţiei obşteşti „Promo-Lex”, Alexandru Postică, spune că liceul este în pericol, pentru că medicii centrului respectiv nu şi-au retras pretenţiile prezentate în formă scrisă, transmite Info-Prim Neo.
Joi dimineaţa, 15 aprilie, „Promo-Lex” a făcut publică o declaraţie, prin care a semnalat riscul închiderii liceului din Tighina şi a solicitat reprezentanţilor Comisiei Unificate de Control să discute în regim prioritar subiectul la şedinţa pe care au avut-o astăzi.
Solicitat de Info-Prim Neo, copreşedintele CUC, Ion Solonenco, a declarat că „situaţia liceului este sub control”. „Liceul lucrează, observaţiile Centrului de igienă şi epidemiologie au fost îndeplinite”, a declarat Ion Solonenco, dar a evitat să spună dacă subiectul a fost discutat la şedinţă şi dacă s-a luat o decizie în acest caz.
Juristul asociaţiei „Promo-Lex”, Alexandru Postică, spune că în seara zilei de miercuri, 14 aprilie, directorul liceului „Alexandru cel Bun”, Maria Roibu, a spus că situaţia este critică, întrucât centrul de medicină preventivă din Tighina i-a ameninţat că ar putea sista activitatea liceului începând cu 15 aprilie. „Nu am fost informaţi dacă la şedinţa CUC a fost luată vreo decizie în privinţa liceului. Atâta timp cât nu există un document în scris al Centrului de igienă şi epidemiologie, există în continuare riscul ca liceul să fie închis”, a spus juristul.
Directorul liceului teoretic „Alexandru cel Bun”, Maria Roibu, nu a fost de găsit pentru a comunica care este situaţia în acest moment.
Activitatea liceului a fost pusă în pericol după ce la 31 martie 2010, Centrul de igienă şi epidemiologie din oraşul Tighina, din subordinea autorităţilor neconstituţionale de la Tiraspol, au înaintat o prescripţie prin care au înştiinţat că activitatea liceului cu predare în limba română ar putea fi sistată după data de 15 aprilie 2010. În prescripţie sunt invocate încălcări ale normelor sanitare. De asemenea, administraţia liceului este acuzată şi de necorespunderea curriculei şcolare cu cea din stânga Nistrului.