Situația în Ucraina: cronica IPN de ieri până azi, 8 martie

Deocamdată, optimism în loc de un rezultat concret

Ieri seara, după câteva ore de discuții, Ucraina și Rusia au încheiat cea de-a treia rundă de negocieri.

Mihail Podolyak, consilier al președintelui ucrainean, a anunțat că „cea de-a treia rundă de negocieri s-a încheiat. Există mici evoluții privind îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare... Au continuat consultări intensive asupra blocului politic de bază al reglementării, împreună cu încetarea focului și garanțiile de securitate", a scris el pe rețele. Într-un mesaj video, consilierul a remarcat că nu sunt încă rezultate semnificative pe problema politică-cheie, oprirea ostilităților, exprimând optimism pentru acest rezultat în viitor.

Economia, pe picior de război

Prim-ministrul Ucrainei a anunțat trecerea economiei țării pe picior de război. Statul plasează comenzi guvernamentale pentru a satisface nevoile critice. Este vorba despre alimente, medicamente, combustibil etc. Au fost introduse restricții la exportul unor bunuri importante, inclusiv grâu, hrișcă, carne, zahăr, sare, ovăz și mei.

Ministerul de Finanțe a făcut o emisiune de obligațiuni de război, urmând cea de-a doua.

Rusia continuă intervenția în Ucraina, dar suferă pierderi grele

Pe direcția de atac Polesye, inamicul își concentrează principalele eforturi pe încercuirea Kievului. Pe direcția Seversk, inamicul încearcă să se pregătească pentru un atac asupra orașului Sumy. Pe direcția Slobozhanske inamicul întreprinde tentative de a continua ofensiva spre orașele Kanev, Dnipro și Severodonetsk.

În direcția Donețk, cu forțe de vehicule blindate, continuă operațiunile ofensive în direcțiile Dnipro și Zaporojie pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunii Donețk. În ciuda pierderilor grele, inamicul înaintează spre Volnovakha, atacă din vest suburbiile Mariupolului, localității Stary Krym.

Pe direcția Taurida, invadatorul se menține pe hotarele regiunii Herson, țintind să refacă de urgență pista de la aerodromul Melitopol.

Misiunea OSCE părăsește Ucraina

Evacuarea tuturor membrilor internaționali ai Misiunii OSCE este aproape completă, grupul rămas - șeful misiunii și conducerea de top – părăsește acum Ucraina. Misiunea lucrează în Ucraina din martie 2014.

Cine, dacă nu NATO?

Potrivit lui David Arakhamia, șeful fracțiunii parlamentare Slujitorul Poporului, țările NATO „nu sunt gata să discute aderarea Ucrainei la NATO în următorii cinci și nici 10 ani”. În aceste condiții, „pot exista garanții directe [de securitate] din diferite țări, precum SUA, China, Marea Britanie, eventual Germania și Franța. Suntem deschiși să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu doar în discuțiile bilaterale cu Rusia, dar și cu alți parteneri”, a spus Arakhamia.

Și președintele Volodimir Zelensky a spus la 1 martie într-un interviu pentru Reuters că „partenerii noștri...- pentru că Rusia nu dorește ca Ucraina să fie în NATO - trebuie să dezvolte garanții comune de securitate pentru Ucraina", a spus șeful statului.

China, apel la calm și negocieri

Potrivit ministrului chinez de externe Wang Yi, conflictul din Ucraina ar trebui soluționat prin negocieri. „Rezolvarea problemelor complexe necesită calm și rațiune, fără a turna gaz în foc focului și a stimula conflictul. China consideră că, pentru a rezolva criza actuală, trebuie să ne referim la scopurile și principiile Cartei ONU, să respectăm și să protejăm suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, să susținem principiul indivizibilității securității, să luăm în calcul legitimitatea preocupărilor părților în acest domeniu”, a spus domnul Wang.

Potrivit acestuia, acum Statele Unite încearcă să formeze un bloc pentru a face presiuni asupra Chinei, dar în acest caz, RPC va „lua măsurile necesare pentru a-și proteja ferm drepturile și interesele legitime”.

Omul de afaceri rus Oleg Deripaska a cerut încetarea ostilităților din Ucraina.

„Avem nevoie de pace cât mai curând posibil, pentru că am depășit de mult punctul de neîntoarcere - sunt de acord cu el. Întreaga lume va fi alta după aceste evenimente, și Rusia va fi alta”, a comentat Deripaska discursul istoricului Yuval Noah Harari privind situația din Ucraina. El a menționat că „Ucrainenii sunt o națiune foarte reală, sunt extrem de independenți, nu vor să fie parte a Rusiei și vor lupta din răsputeri”, scrie Kommersant.

Zelensky a anunțat un pachet de sprijin pentru antreprenori

Acestea scutesc o serie de categorii de întreprinzători-persoane fizice, dar și angajați înrolați în Forțele Armate ale Ucrainei și Apărarea Teritorială de plăți în fondul social.

Întreprinzătorii sunt absolviți de la plata impozitului funciar și chirie pentru terenurile comunale și de stat în toate teritoriile în care au loc ostilități.

Scutirea este aplicată pe durata legii marțiale și pe cel puțin un an de la ridicarea acesteia.

Plata impozitelor a fost amânată pentru toate întreprinderile aflate în incapacitate de plată. Aceasta este doar prima parte a sprijinului guvernului, a subliniat președintele.

Rusia și cei 49 de neprieteni ai săi

Guvernul rus a aprobat o listă de state și teritorii străine care comit „acțiuni neprietenoase” împotriva Federației Ruse, printre care: Australia, Marea Britanie, țările UE, Islanda, Canada, Liechtenstein, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea, San -Marino, Singapore, SUA, Taiwan, Ucraina, Muntenegru, Elveția, Japonia, dar și Albania, Andorra, Macedonia de Nord, Micronezia.

Din orașele asediate, prin „culoare verzi”, spre statutul de ostatic

Ministerul rus al apărării a ordonat ieri încetarea focului și deschiderea unor culoare umanitare din patru orașe ucrainene - Kiev, Mariupol, Harkov, Sumi. Vladimir Putin anunțase că măsurile în cauză au fost luate la cererea președintelui francez Emmanuel Macron. Civililor li se asigura accesul inclusiv pe teritoriul Belarus (din Kiev) și Rusia (din Mariupol, Harkov și Sumy), scrie presa rusă.

În legătură cu acest proiect, vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a spus că nu sprijină deschiderea coridoarelor umanitare prin care locuitorii locali vor fi duși în Belarus și Rusia. Potrivit acesteia, oamenii din Kiev „nu vor merge în Belarus pentru a zbura de acolo în Rusia”. Mai mult, serviciul de securitate al Ucrainei a comentat adevăratele intenții ale Rusiei legate „culoarele verzi” și transportarea băștinașilor în Rusia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.