Pe parcursul ultimilor zece ani, situația grupurilor vulnerabile din Republica Moldova, în ceea ce ține de apărarea drepturilor, libertăților și intereselor, nu a înregistrat progrese care într-adevăr ar fi resimțite de victimele infracțiunilor motivate de ură, prejudecată și dispreț sau a victimelor discursurilor instigatoare la ură. O spune Gheorghina Drumea, consultant la Centrul Național al Romilor. Potrivit avocatei, cadrul legal existent, în mare parte, face imposibilă tragere la răspundere a persoanelor vinovate.
Într-o conferință de presă la IPN, a fost prezentat un caz în care activistul Vasile Sinigur, acum un an, a înregistrat un spot video, în care își exprimă nemulțumirea față de președintele de atunci, Igor Dodon, rostind un discurs de ură și expresii rasiste și jignitoare la adresa romilor. În pofida plângerilor depuse la organele de drept, urmărirea penală a fost clasată.
Gheorghina Drumea a declarat că este doar o situație din multitudinea de cazuri de discriminare și încălcare a drepturilor omului, în care, cu regret, victimelor nu li s-a făcut dreptate. „Nu este doar o problemă a etnicilor romi, dar în general o problemă a grupurilor vulnerabile și a altor minorități, care deseori sunt victimele stereotipurilor și prejudecăților alimentate în societate, inclusiv de către autorități, decidenți, care în mod normal trebuie să le vină în apărare”, susține avocata.
Ion Bucur, președintele Centrului pentru Drepturile Romilor, municipiul Chișinău, a declarat că procuratura nu cunoaște sau nu dorește să investigheze cazurile în care se instigă la ură și vrajbă împotriva romilor. Și cazuri de acest gen sunt multe, nu toate sunt făcute publice.
Dumitru Rusu, expert la Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare, a relatat despre o familie de romi care periodic era lăsată fără curent electric în locuință. Când a descoperit făptașii și a sunat la poliție, iar în consecință a fost pornit un dosar penal, a ajuns să fie intimidată, ca să-și retragă plângerea.
Expertul spune că discursul instigator la ură ia amploare. În contextul campaniei electorale, spre regret, unii concurenți electorali, în goana după putere, recurg la instrumente de discriminare. Acesta i-a îndemnat să se abțină de la declarații rasiste, instigări la ură. La fel, să includă în programele lor electorale acțiuni foarte clare pentru a reduce tensiunea socială interetnică, care de multe ori este indusă artificial.