Situaţia femeilor în politică rămâne neschimbată de 20 de ani

De 20 de ani, situaţia femeilor în politica moldovenească rămâne practic aceeaşi. Chiar dacă s-a demonstrat de sute de ori că femeile sunt mult mai loiale şi acceptă să muncească pentru partide, această loialitate nu s-a valorificat, constată Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului politic al Femeilor „50x50”. Pentru a schimba lucrurile, societatea civilă va face în continuare presiuni pentru stabilirea cotei de reprezentare a femeilor pe listele de candidaţi şi în organele puterii.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Ecaterina Mardarovici a exprimat, în numele reprezentanţilor societăţii civile, regretul faţă de faptul că liderii partidelor politice, deşi au recunoscut că au femei foarte bine pregătite, care îşi pot onora funcţiile chiar mai bine decât bărbaţii, nu au ţinut cont de acest lucru la întocmirea listelor de candidaţi pentru parlamentarele din 30 noiembrie.

„Abilitarea femeilor nu însemnă instruire, dar să le dăm funcţii. De-a lungul anilor, din 1990 încoace, în primele 10 locuri pe listele candidaţilor s-a schimbat peisajul, dar foarte puţin. Dacă în anii 90 apariţia unei femei printre primii 10 era o mare onoare, în 2000-2010 erau vreo 2 femei în primi 10 candidaţi. Ne bucuram că s-a schimbat ceva, acum avem 3-4, dar totul se schimbă foarte încet”, a spus directoarea executivă a Clubului politic al Femeilor „50x50”.

„Ne pare rău că nici angajamentul Republicii Moldova nu a determinat partidele politice să facă ceva şi nici Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, prin care Moldova şi-a luat angajamentul ca, până în 2015, să aibă o reprezentare minimă de 30% a femeilor în Parlament. Cu regret, este un angajament pe care riscăm să nu-l onorăm şi care nu necesită bani, pentru că noi mereu spunem că asta este o problemă. Ca să ne onorăm acest angajament a fost nevoie doar de voinţă politică”, a mai spus Ecaterina Mardarovici.

Aceasta le-a urat succes în alegeri partidelor extraparlamentare, care întotdeauna au avut un număr mai mare de femei pe listele de candidaţi. „Mai este timp şi ne-am dori foarte mult ca partidele să regândească asupra listelor şi regret că PDM nu şi-a onorat iniţiativa de 40% de reprezentare a femeilor, apoi de 50%, şi plasarea femeilor în listele electorale. Este mai bine ca altă dată, dar nu foarte bine”, a concluzionat Ecaterina Mardarovici. În opinia acesteia, situaţia se poate schimba cu ajutorul organizaţiilor de femei din cadrul partidelor, care pot schimba imaginea femeilor în politică şi să determine stabilirea locurilor femeilor pe listele electorale.

59 de ţări din lume care au mecanism de reprezentare a femeilor în viaţa publică şi politică au cel mai bun sistem social din lume şi o dezvoltare economică semnificativă, a subliniat, în încheiere, directoarea executivă a Clubului politic al Femeilor „50x50”.

  • ecaterina mardarovici despre femei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.