Situația energetică și oportunitățile de afaceri în Republica Moldova, discutate la Davos

Situația energetică regională și oportunitățile de afaceri în Republica Moldova au fost discutate în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. Premierul Dorin Recean a avut întrevederi cu reprezentanții mai multor companii internaționale, dar și cu oameni de afaceri din Elveția, transmite IPN.

Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu Tim Holt, membru al consiliului executiv al Siemens Energy, compania care face parte din consorțiul care construiește substațiile electrice ale liniei aeriene de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău. Interlocutorii au vorbit despre mersul lucrărilor și necesitatea de accelerare a acestora, astfel încât construcția să fie finalizată până la sfârșitul anului curent. Prim-ministrul a accentuat importanța realizării acestui proiect pentru a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova, esențială în contextul regional actual.

Situația energetică din regiune a fost și principalul subiect abordat la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu Maxim Tymchenko, director executiv al DTEK - cea mai mare companie energetică din Ucraina. Cei doi au discutat despre eforturile comune de securizare a pieței energetice din cele două state, interconexiunea energetică, creșterea producției de energie regenerabilă și dezvoltarea sistemelor de stocare a energiei.

La Forumul Economic Mondial de la Davos, premierul s-a întâlnit și cu mai mulți oameni de afaceri elvețieni, în cadrul unei mese rotunde organizate de Guy Parmelin, vicepreședinte, șef al Departamentului federal pentru economie, educație și cercetare al Elveției. La dialog au participat mai mulți oficiali din cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice, precum și reprezentanți ai conducerii companiilor de talie internațională Holcim, Workfashion, Swiss Textiles.

Discuțiile s-au axat pe Acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și EFTA și modalitatea în care acesta poate facilita comerțul și diversifica piețele de desfacere pentru produsele autohtone.



Premierul a participat și la panelul dedicat alegerilor, desfășurat în cadrul Forumului Economic de la Davos. El a vorbit despre riscurile interferențelor străine în procesul electoral și experiența Republicii Moldova în organizarea scrutinului transparent, liber și corect.

Șeful executivului s-a referit la atacurile hibride din partea Federației Ruse și acțiunile prin care Kremlinul a încercat să perturbeze procesele democratice din Republica Moldova. Potrivit premierului, în perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, propaganda și dezinformarea a căpătat amploare, iar narativele false au fost diseminate pe larg pentru a compromite scrutinul. În același timp, Republica Moldova a fost ținta unei fraude fără precedent. Alegerile din anul 2024 au fost marcate de corupere electorală și cumpărare de voturi de către grupări criminale.

Un alt panel de discuții, desfășurat cu prezența prim-ministrului Recean, a vizat gestionarea durabilă a resurselor de apă, în contextul schimbărilor climatice. De asemenea, premierul a participat la mese rotunde și discuții privind accelerarea tranziției către energia verde, încurajarea investițiilor în energia regenerabilă și construirea unor economii reziliente pentru menținerea păcii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.