Situaţia ecologică a ajuns în topul îngrijorărilor moldovenilor

Situaţia ecologică a ajuns în topul îngrijorărilor cetățenilor moldoveni, arată cel mai recent sondaj de opinie prezentat de Asociația Sociologilor şi Demografilor din Moldova: „Anul 2016 în opinia populației din Republica Moldova”, transmite IPN.

„Mulţi au neglijat mediul, au neglijat starea ecologică. Resursele naturale au fost neglijate timp de 25 de ani în Republica Moldova şi iată unde ajungem, la nivel de îngrijorare publică”, a declarat Andrei Dumbrăveanu, vicepreședinte al Asociaţiei. Acesta a menționat situația alarmantă a apelor şi a solurilor. „Nu avem ce bea, nu există ape curate, sistemul de canalizare a rămas într-o stare neterminată. Nu sunt staţii de epurare”, a relatat sociologul.

Potrivit lui Andrei Dumbrăveanu, pământurile arabile ale Moldovei sunt un etalon în Europa, dar le pierdem în fiecare an prin eroziune şi prin gospodărie nechibzuită. Sociologul susține că aici politicul ar trebui să-şi concentreze atenţia.

Ministrul mediului, Valeriu Munteanu, recunoaște că situația este gravă în domeniul mediului, însă spune că, timp de 20 de ani, această problemă nu a contat în Republica Moldova. Solicitat de IPN, ministrul a spus că, până a preluat această funcție, mediul era ultima prioritate în agenda guvernării. „Mediul era ultimul, întotdeauna al 17-lea. Iată că noi am discutat, am vorbit oamenilor despre problemele de mediu şi, respectiv, acestea n-au rămas niște imperative ale unor ONG-uri. Noi ne bucurăm că cetățenii Republicii Moldova vor deveni aliații noștri în rezolvarea problemelor de mediu”, a subliniat ministrul.

Potrivit sondajului „Anul 2016 în opinia populației din Republica Moldova”, primele lucruri care îi îngrijorează pe moldoveni sunt creșterea prețurilor, șomajul şi lipsa locurilor de muncă, sărăcia, corupția funcționarilor de toate nivelurile, dar și problemele de mediu.

  • andrei dumbraveanu despre situatia ecologica.mp3
  •     0
  •   
  • valeriu munteanu despre mediu.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.