Situaţia drepturilor politice s-a înrăutăţit în R. Moldova în 2008, „Freedom House”
În 2008, situaţia drepturilor politice în R. Moldova s-a înrăutăţit în raport cu anul precedent, în timp ce starea libertăţilor civile a rămas neschimbată, arată studiul „Freedom in the world 2009” („Libertatea în lume”), realizat anual de către organizaţia americană „Freedom House”. Studiul clasează Moldova în categoria ţărilor „parţial libere”, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit raportului organizaţiei, lansat la 13 ianuarie, declinul se datorează creşterii corupţiei în rândul funcţionarilor din sectorul public. În particular, ratingul drepturilor politice a scăzut de la 3 la 4 datorită semnelor de părtinire politică serioasă în distribuirea alocărilor bugetare, noi restricţii la accesul la informaţie şi politizarea investigaţiilor anticorupţie. Ratingul libertăţilor cetăţeneşti a rămas la indicele 4. În acelaşi timp, Transnistria, în calitate de „teritoriu disputat” a fost marcat cu indicele 6 la ambele capitole, regiunea fiind declarată „ne liberă”.
Studiul constată că ţările din Europa centrală şi de est, în afară de cele baltice, şi cele din fosta Uniune Sovietică îşi continuă declinul ce durează deja de un deceniu, fiind devansate acum de Africa sub-sahariană şi Orientul Mijlociu la anumiţi indicatori. Rusia şi Georgia, care au fost implicate într-un război din cauza Osetiei de Sud, au fost printre cele mai notabile declinuri din regiune, la fel ca şi Armenia, Azerbaidjan, Kârgâzstan şi Moldova. În Europa centrală şi de est democraţia rămâne puternică, în ciuda regreselor din Bulgaria şi Macedonia.
Ţările vecine ale R. Moldova, România şi Ucraina, au fost poziţionate în categoria „statelor libere”.
„Freedom in the world 2009” examinează starea de libertate în 193 de ţări şi 16 teritorii strategice.
Libertatea se apreciază în baza a două categorii (drepturi politice şi libertăţi civile), pe o scară de 7 puncte, unde 1 înseamnă „cel mai liber” şi 7 „cel mai puţin liber”.