Situaţia din Ucraina se va stabiliza în următorii 5 ani, opinii

Ucraina are nevoie de minimum 5 ani pentru a stabiliza situaţia internă, cu toate acestea statul vecin nu va mai avea forma şi frontierele iniţiale. Ucraina a devenit victima jocurilor geo-politice între Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană, şi nu este corect să se vorbească despre un conflict armat ruso-ucrainean. De această părere au fost invitaţii emisiunii „Loc de dialog” la postul public de radio Radio Moldova, notează IPN.

Fostul viceministru de externe, Valeriu Ostalep, a spus că Republica Moldova va avea de suferit de pe urma evenimentelor din Ucraina, atât economic cât şi politic. Astfel, din cauza situaţiei tensionate din Ucraina problema transnistreană va deveni şi mai complicată şi va avea loc o agravare a situaţiei regionale.

Valeriu Ostalep a specificat că Republica Moldova poate deveni victima unui scenariu asemănător celui din Ucraina, dacă guvernanţii nu vor construi un dialog cu cetăţenii şi minorităţile naţionale.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, a menţionat că situaţia din Ucraina nu se va stabiliza în viitorul apropiat, iar numărul declaraţiilor din partea actorilor mondiali va creşte constant. Acesta este de părerea că nu este exclus şi un format de negocieri între marele puteri, însă mult va depinde şi de cum se vor desfăşura alegerile parlamentare din Ucraina preconizate pe 25 mai. Victor Juc a spus că în viitorul apropiat nu va exista nimic bun pentru Ucraina.

Victor Juc a spus că situaţia din Ucraina este dovada faptului că autorităţile de la Kiev nu au discutat cu poporul înainte de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, fapt ce a dus la dezmembrarea Ucrainei. Un astfel de pericol este valabil şi pentru Moldova. Principala lecţie pentru guvernarea de la Chişinău, de pe urma situaţiei din Ucraina, este contactul cu propriul popor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.